I. Zsongott, bongott a Tisztelt Ház…

I.  Zsongott, bongott a Tisztelt Ház…

Hangzatos üzenetek váltották esztendőn át egymást. Közbeszólásokat, bekiabálásokat nem számolva, a hivatalos felszólalások száma meghaladta a 9 ezret! A kormánypártok táltoson ültek, az ellenzék soraiban viszont percig sem hitték, hogy „szárnya nőtt a rozzant gebének”.

A beszéd a nyilvánosság előtti szólás művészete és tudománya. Becsülete és fontossága azokban a korokban és társadalmakban volt és van, amelyekben az emberek félelem nélkül szólhattak és szólhatnak egymáshoz. Pszichológusok mondják: születtek, születnek beszédre termett emberek. Ők azok, akik könnyen és gyorsan megtalálják a helyzethez éppen illő hangot, mondataik jól kapcsolódnak egymáshoz, személyiségük „kisugárzása” révén pedig meggyőző erővel bírnak. Arisztotelész kívánatosnak tartotta: a beszédmondók használjanak színes történelmi hivatkozásokat és képzeletbeli példákat. A parlament ülésein egyikkel sem volt gond. Ajánlotta még: az üzeneteket a már meglévő hiedelmek és különböző érzelmek (harag, barátság, félelem, irigység, szégyen) figyelembevételével tanácsos kifejteni. A  mentelmi jog birtokában, e tekintetben is tündökölt a T. Ház.

Szóltak nappal, szóltak éjjel. Szóltak hosszan, és szóltak röviden, látványos arc- és kézmozdulatokkal kísérték. Ontották a szép dalokat, virágzott a mandulafácska merészen, párthű tapsok fényesítették, és nyomdafestéket nem tűrő beszólások, kommentárok pedig színesítették.   

(Szólalásaik, rákattintva, hűen elérhetőek. Segítve a tájékozódást azok önéletrajzát is közöljük, akik ezt a T. Ház és a választóik előtt nem minősítették titkosnak.)

 

FIDESZ

Szónokaik a kormány és párt színeiben egyaránt ontották a biztató dalokat, ígérték: minden rossz mi volt száműzetik, és lépteik nyomát is áldva új tavasz köszönt reánk!  A messziről nézők bólintottak rá: hát igen, a remény hal meg utolján!

 

JOBBIK

Megváltóként dicsérték a választási kampány során önmagukat: jóslataik szerint  szebb lesz a világ, ha ők váltják le a Fideszt-kormányt. Csalódtak, – soraik azóta is omladoznak.

 

MSZP

Folyamatosan szidták, szidják mindazokatakik hajdan volt kormányzásuk „régi szép idejére” rosszmájúan emlékeztetnek.  Szószólóik szerint az Orbán-kormány kirekesztve a migránsokat, Európával is szembe menve a tönk szélére viszi az országot!

 

DK

Zúgtak búgtak, emlékeztettek a jóra…

 

LMP

Jeleseik egységesen vették igénybe a Tisztelt Ház türelmét. Főleg önmagukat dicsérték és a zöldre festett liberalizmus felélesztését „remélték.  ”

 

PÁRBESZÉD  

Liberális csoportként emlegetik őket. Az MSZP-ből  átigazolt Burány Sándor és a függetlenként mandátumhoz jutott Mellár Tamás segítségével alakíthattak frakciót, különben elszálltak volna a milliók.

 

FÜGGETLEN

Korábbi pártjaikból kiebrudalták őket, ám hangjuk  függetlenként is, T. Házon belül, s kívül is zengzedeztek. 

 

NEMZETISÉGI  KÉPVISELŐ

A nemzetiségi jelöltek közül egyedül jutott – országos listán –  parlamenti mandátumhoz.

 

VIHARBAN 

 

 

 

Hírdetés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. Új törvények, törvénymódosítások

II. Új törvények, törvénymódosítások


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »