Húzós ügy: mától két hétig csak a sürgős eseteket látják el

Húzós ügy: mától két hétig csak a sürgős eseteket látják el

Szeptember 2-tól két hétig nem dolgoznak az alapellátásban tevékenykedő fogorvosok. A kormány pénteken ajánlatot tett a körzetek finanszírozásának megemelésére, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozata elfogadott. A munkavállalók azonban nem tartják elegendőnek a többletet, így mától csak a sürgős eseteket látják el, ügyeleti rendszerben.

Több mint ezer fogorvos jelezte, hogy részt vesz az akcióban, a tiltakozók nagy többsége, 92 százalékuk pedig azt közölte, hogy nem fog visszalépni és tartani fogja végig a sztrájkot – mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a munkabeszüntetés egyik szervezője.

A kormány pénteken tett ajánlata értelmében 2021-től 1,1-1,2 millió forintból gazdálkodhatna egy-egy fogorvosi praxis havonta, a mostani 700-900 ezer forint helyett, amivel, ha a fogorvos nettó vagy bruttó fizetése lenne, és nem pedig a vállalkozás kapná, még elégedettek is volnának a tiltakozók – tette hozzá.

Mindig állami fogorvosokról esik szó, miközben a fogorvosokat 1996 tájékán privatizálták – jegyezte meg Nagy Ákos, tehát zömük (87 százalék) magánvállalkozó, akinek szerződése van a társadalombiztosítóval, úgyhogy

nem arról van szó, hogy állami alkalmazottak sztrájkolnak,

Hírdetés

vagy vesznek részt demonstrációban, emiatt a sztrájk kifejezést sem tartja szerencsésnek a szakember.

Rámutatott, hogy a vállalkozásnak kell biztosítania az orvos és az asszisztens bérét, az eszközöket és anyagokat, igaz, van, ahol az önkormányzatok besegítenek, de 40 százalékuk így is teljesen magára van utalva, csak van tb-szerződése. A biztosító pedig olyan keveset fizet, hogy a rendszer fönntarthatatlanná vált. „Hiszen, hogyha 300 forintot fizetnek egy foghúzásért, annak csak az anyagköltsége legalább 600 forint, amin nincs sem bér, sem eszközamortizáció, semmi nincsen” – fogalmazott az InfoRádiónak nyilatkozó fogorvos.

Úgy látják,

egy-egy praxis fenntartásához körülbelül 1,6 millió forintra lenne szükség havonta, így a kormány ajánlata „nem az alapellátás hangoztatott megerősítését jelenti, hanem a fogorvosi praxis elsorvasztását,

mert nem fog működni” – szögezte le Nagy Ákos, aki szerint úgy fest, a MOK fogorvosi tagozatának és az abban dolgozóknak a véleménye merőben eltér egymástól.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »