Hüvelyesekkel a klímaszorongás ellen

A nyár eleji zöldségdömping ellenére is ott vannak az asztalon a babból, lencséből készült ételek a Helló hüvelyesek tavaszi kihívásunk résztvevőinél. Ők már tudják, hogy egy tál lencsével sokat tehetünk a klímaváltozás és a klímaszorongás ellen.

Idén tavasszal 360 Tudatos Vásárló csatlakozott a Helló hüvelyesek kihívásunkhoz, amit a Zuglói Önkormányzattal és az Agri Kulti Kft.-vel közösen indítottunk. A vega és vegán étrend iránt érdeklődők mellett, a klímaváltozás iránt aggódó mérséklet húsfogyasztók is szép számmal vettek részt a kihívásban. A hónap végére kiderült. hogy nem is olyan nehéz az ilyen-olyan babokból, lencsékből változatos és finom ételt készíteni. A résztvevőket receptekkel, tippekkel és egy webinárral segítettük, hogy jobban eligazodjanak a babok és lencsék kulináris világában.

A tavaszi kihíváskor készült webinár adomány ellenében bármikor visszanézhető.

A webinár előadói: Madarász Kinga vegán gasztroblogger, a Babszi nevű pécsi vegán étterem tulajdonosa; Králl Attila biológus, ökológus, a fenntartható értékláncokra fókuszáló Agri Kulti kutatója.

Kíváncsiak voltunk, hogy majd 3 hónappal a kihívás után, a tavaszi-nyár eleji zöldségdömping kellős közepén mennyire maradt meg a hüvelyesek iránti érdeklődés. Az eredmény nagyon bíztató.

A korábbi résztvevők közül 66 fő ragadott újra klaviatúrát, és osztotta meg velünk a babok és lencsék iránti töretlen lelkesedését. A válaszadók fele a tavaszi kihívás előttihez képest valamivel több, további 15%-uk pedig sokkal több hüvelyes ételt fogyaszt. Mindössze 3% vallott úgy, hogy csökkent ezeknek az ételeknek a fogyasztása, ami joggal írható a friss, szezonális zöldségek rovására.

Hogy senkit ne tartson vissza a puffadás, a legfontosabb tippeket, megoldásokat itt szedtük össze:

Hüvelyes kisokos. Így lesz a bab, lencse, csicseriborsó könnyű, emészthető étel

Hírdetés

Dobogós a sárgaborsó és a csicseriborsó

A tavaszi kihívás sztárja a sárgaborsó most is tartja a dobogós helyét. Emellett még a csicseriborsóról mondták ugyanennyien (20-20%), hogy többet fogyasztanak belőle most, mint tavasszal. Habár kisebb mértékben, de a tavaszinál szintén gyakrabban kerül az asztalra a lencse és a szója, különböző verzióban.

A megkérdezettek fele heti 1-2 alkalommal, a negyede pedig 3-4 alkalommal, további 11%-uk pedig heti 5-nél többször fogyasztott hüvelyesből készült ételt az elmúlt 1 hónapban.

Főzelékként és levesként szeretjük leginkább

A hüvelyesből készült ételek közül a legnépszerűbb a főzelék vagy ehhez hasonló melegétel, a válaszadók 77%-a ezt eszi. Egy kicsivel e mögött van a leves, ami a megkérdezettek 68%-nál kerül az asztalra. Szintén népszerű még mártogatósként hidegen (61%) vagy tepsis, egytálételként (52%) fogyasztani a hüvelyeseket.

A vega fasírt viszont nem örvend túl nagy népszerűségnek, mindössze a válaszadók 29%-a fogyasztja ilyen formában a hüvelyeseket. Reméljük, hogy emögött a szám mögött inkább házi készítésű finomságok állnak, ugyanis néhány hónapja a Tudatos Vásárlóknál végigkóstoltuk (és túléltük) a boltok hüvelyes alapú vega golyóit és fasírtjait. Az eredmény nem volt túl bíztató,  ezért bizton állítjuk, hogy némi odafigyeléssel az otthon készített házi ételekkel simán.

Nem csak a hüvelyesből készült ételek, de a szezonális zöldségek is népszerűek voltak egy másik idei kihívásunkban, amit szintén a zuglói önkormányzat támogatásával készítettünk. Összesen több mint 500 érdeklődőt mozgatott meg a két téma, ebből több mint 120 zuglói lakos tett lépéseket a klímabarát étkezés érdekében.

Helló hüvelyesek!A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!Képek forrása: canva.com

A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja. Készült a zuglói önkormányzat és az IKEA támogatásával.

Ez a poszt Hüvelyesekkel a klímaszorongás ellen először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »