Huszonötezer nemzeti gárdistát rendeltek a Capitoliumhoz

Huszonötezer nemzeti gárdistát rendeltek a Capitoliumhoz

A Nemzeti Gárda katonái eligazításon a washingtoni Capitol Hillnél január 15-én. (Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

A Nemzeti Gárda 25 ezer tagját vezénylik Washingtonba az elnöki beiktatással kapcsolatos biztonsági feladatok ellátásához, ez mintegy negyedével több, mint amellyel eredetileg terveztek – írta a Fox News. Háromszor több katona lesz jelent Joe Biden eskütételének napján, január 20-án az amerikai fővárosban, mint amennyien most Irakban és Afganisztánban szolgálnak. Hollywoodi celebek nagyszabású ünnepségre készülnek Biden beiktatásán.

Öt nappal Joe Biden eskütétele előtt már 7 ezer nemzeti gárdista tartózkodik az amerikai fővárosban – árulta el a konzervatív híroldalnak Daniel Hokanson tábornok. A hírtelevíziók felvételein is látható volt, ahogy a katonák a Capitolium területén pihentek.

A Nemzeti Gárda minden elnöki beiktatási ceremónián részt vesz, ez a hagyomány egészen George Washington idejére nyúlik vissza – tette hozzá.

Katonai egység nem messze a Capitoliumtól január 15-én.. (Fotó: EPA/JUSTIN LANE)

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig. A Capitolium ostroma nyomán egyébként is megszigorították az amerikai fővárosban a biztonsági intézkedéseket.

Az amerikai sajtó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendvédelmi szervek felé intézett belső figyelmeztetésére hivatkozva közölte, hogy Biden beiktatása körüli napokban fegyveres, illetve erőszakos zavargások lehetnek a tagállamok fővárosaiban. Eddig már száz embert vettek őrizetbe a kongresszus épületét ért múlt heti ostrom ügyében.

Katonák igazoltatnak Washingtonban, a Capitoliumhoz vezető utakon január 15-én. (Fotó: EPA/JUSTIN LANE)

A szerdai beiktatási ceremónia több szempontból is különleges lesz. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett a Capitoliumnál tartandó ceremóniát csak korlátozott számú közönség tekintheti meg a helyszínről.

Hollywoodi celebek nagyszabású ünnepségre készülnek Biden beiktatásán. A 90 perces virtuális műsorban a demokratákat támogató sztárok lépnek fel.

Joe Biden stábja is arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak a fővárosba, ahol szinte hermetikusan lezárják a Fehér Ház, a Capitolium épületét és Washington szívében található több kilométer hosszú füves parkot, a National Mallt. A beiktatás napján, január 20-án két kijelölt zónában demonstrálhat kis számú tüntető – teszi hozzá az amerikai hírtelevízió.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »