Húszik: a félelmetes jemeni erő, amely aggasztja Izraelt

Húszik: a félelmetes jemeni erő, amely aggasztja Izraelt

Az Anszar Allah mozgalom vagy ahogy ismertek, a síita húszik egy fegyveres, politikai-vallási tömörülés. Székhelye Észak-Jemenben, Sza’ada városban található. A húszik neve akkor vált világszerte ismertté, amikor 2014. szeptember 11-én elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát.

Ezután ellenőrzésük alá vonták az egész országot, miután eltávolították posztjáról a korrupt és a szaúdiakhoz lojális Mansour al-Hadi ex-elnököt. Rijad vezetésével gyorsan megalakult egy arab koalíció, ami több mint egy évig bombázta Jement, és tengeri blokád alatt tartva az országot. A légitámadásokba a szaúdiak oldalén Izrael is beszállt.

Bár a Húszik szárazföldön sikeresen elfoglaltak az amúgy korábban Jemenhez tartozó  szaúdi határterületeket, viszont Jemen féli részén elvesztették az ellenőrzést.

A síita húszik szerintük népfelkelést vezetnek Abed Rabbo Mansour Al-Hadi elnök korrupt rezsimje ellen.

Jemen stratégiai helyzete jelentős: az Arab-félsziget déli részét elfoglaló ország kontrollálja a Báb al-Mandeb-tengerszorost, amely összeköti a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal. Itt számos olajtanker közlekedik. Izraelt aggasztja, hogy az Iránnal és Szíriával jó kapcsolatot ápoló  jemeni szervezet, ha  hosszútávon hatalmuk megszilárdul az országban, azt súlyosan sértheti a cionista állam érdekeit.

.

Hírdetés

Az Euronews riportere Szanaában találkozott az Ansar Allah- mozgalom egyik legfontosabb vezetőjével, Mohamed Ali al-Húszival, aki a forradalmi bizottság élén áll.

Al-Húszi azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb ellenségük Izrael és az Egyesült Államok.

– Az egyik legfontosabb izraeli közlemény arról szólt, hogy a Báb el-Mandeb-szoros léte fenyegetőbb számukra, mint az iráni nukleáris program. Ezzel felfedték ennek az ellenünk folytatott háborúnak a valódi értelmét. Minden fejtegetés és magyarázkodás, amelyet korábban mondtak – mint például az, hogy Iránnal állunk összeköttetésben, és hogy Teherán általunk próbál meg a régióban terjeszkedni – helytelennek bizonyult.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció légicsapásai ellenére a húszik továbbra is szilárdan tartják magukat a jemeni fővárosban.

Felmérések szerint képesek lennének a jemeni hadsereg kapacitásának akár 70 százalékát is elfoglalni, köztük a fegyvereket, valamint a polgári és katonai repülőtereket.

Orientalista.hu –  Zenobia (Euronews nyomán)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »