Húsz év után újra lesznek szövetségi kivégzések az Egyesült Államokban

Két évtized után újra végrehajtják a szövetségi kivégzéseket az Egyesült Államokban – rendelkezett William Barr amerikai igazságügyi miniszter. A Kongresszus korábban elfogadta az erről hozott törvényt, mit Donald Trump elnök is aláírt.

A minisztérium öt, jelenleg halálsoron fogvatartott szövetségi elítélt kivégzését azonnal el is rendelte. A kivégzésre várók között van egy "fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport" tagja, aki egy háromtagú családot gyilkolt meg, egy nagyanyját halálra késelő férfi és egy 16 éves lányt megerőszakoló, majd meggyilkoló férfi.

"A kongresszus egyértelműen felhatalmazást adott a halálbüntetésre, amelyet a kongresszus mindkét házában megszavaztak a nép által választott törvényhozók, és aláírt az elnök" – olvasható William Barr közleményében, amelyben a miniszter leszögezte, hogy ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki. Mint fogalmazott: döntésével a minisztérium "tiszteletben tartja a jogállamot és az áldozatokat, valamint családtagjaikat".

Hírdetés

A szövetségi halálbüntetésről szóló 1994-es törvény alapján eddig 31 embert ítéltek el, de csak kettőt végeztek ki: Timothy McWeigh-t, az oklahomai robbantót, és Juan Garzát, akit kábítószer-kereskedelem és gyilkosság miatt ítéltek el.

Az amerikai szövetségi hatóságok 2003-ban álltak le a legsúlyosabb büntetések végrehajtásával, a katonaság már 1961 óta követi ugyanezt a gyakorlatot. Ezt változtatta meg most az igazságügyi miniszter rendelete.

Az Egyesült Államok több államában ettől függetlenül hajtottak végre kivégzéseket, a szövetségi börtönökben ülő elítélteket azonban nem végezték ki. Sokan azért is ellenezték a gyakorlatot, mert a szövetségi elítéltek csak a szövetségi kormánynál fellebbezhetnek, míg az egyes államokban két lehetőségük is van.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »