Húsz év után szabadult a börtönből a terror császárnője

Húsz év után szabadult a börtönből a terror császárnője

Húsz év után szabadult a börtönből a japán Vörös Hadsereg nevű szélsőbaloldali terrorszervezet alapítója, Sigenobu Fuszako szombaton, miután letöltötte húszéves börtönbüntetését – jelentették helyszíni tudósítók.

Sigenobu Fuszako 1969-ben alapította a japán Vörös Hadsereget. A csoport meghirdetett célja az volt, hogy nagy horderejű terrorcselekményekkel „szocialista világforradalmat” idézzen elő.

Az egykor „vörös királynőként”, illetve a „terror császárnőjeként” ismert, 76 éves asszony 2000-ben került börtönbe hazájában,

ahová titokban tért vissza, miután harminc évig a Közel-Keleten élt.

2001-ben a börtönben bejelentette, hogy feloszlatja a Japán Vörös Hadsereget.

Sigenobu fekete autóval hagyta el a tokiói börtönt, lánya kíséretében. Körülbelül harminc híve volt jelen, aki „Szeretjük Fuszakót” feliratú transzparenssel várta, és nagyjából száz újságíró is megjelent.

Hírdetés

A nő az újságírók jelenlétében bocsánatot kért tetteiért.

„Fél évszázad telt el, de harcunk – főként a túszejtések – ártatlanoknak okozott szenvedést” – mondta.

A szélsőbaloldali eszméket hirdető nőt 2006-ban húsz év börtönbüntetésre ítélték, mert túszejtő akciót szervezett Franciaország hollandiai nagykövetsége ellen, még 1974-ben. A hágai diplomáciai képviseleten a nagykövetet, valamint tíz további diplomatát tartottak fogva mintegy száz órán keresztül. Az akció azzal ért véget, hogy Franciaország elengedte a japán Vörös Hadsereg egyik terroristáját.

Bár Sigenobu közvetlenül nem vett részt a támadásban, a bíróság bizonyítottnak látta, hogy ő állt mögötte.

A japán Vörös Hadsereg 1972-ben követte el leghírhedtebb tettét.

A támadás során három terrorista huszonhat polgári személyt lőtt agyon a tel-avivi repülőtéren, és hetvenhatot megsebesített. A csoport a későbbiekben repülőgépeket térített el, majd elsősorban különböző nyugati nagykövetségek ellen hajtott végre támadásokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »