Húsz év óta minden hónap 13-án

Húsz év óta minden hónap 13-án

A bodollói Flasko Bertalan megfogadta és naponta azért imádkozott, amikor 9 évet töltött a szovjet pokolban, hogy ha egyszer hazajut, felépíti a háború végén szétlőtt templomukat.

Ikrényi Anna édesapjáért, Palóczy Elekért fohászkodott, aki annak idején az Egyesült Magyar Párt elnöke volt, Esterházy Jánossal baráti viszonyt ápolt, amiért az ötvenes években bebörtönözték.

A kommunizmus idején nem lehetett templomot építeni, maradt az imádság.

Közben a települést 1986-ban Szepsihez csatolták, s jelenleg is annak városrésze.

A rendszerváltás után kezdődhetett meg a gyűjtés, II. János Pál pozsonyi látogatásakor megszentelte az alapkövet, sokan csatlakoztak a felhíváshoz, és 1996-ban felépült az új Sarlós Boldogasszony templom. A kezdeményezők már nem élnek, de emléküket őrzik, nem csupán a falak.

Hírdetés

Húsz éve Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános vezetésével havonta fatimai engesztelő imatalálkozót tartanak, ahová olykor több százan is elzarándokolnak a Bodrogközből, Kassáról, Gömörből vagy Borsod és Abaúj délebbi területeiről is, ám az internet segítségével a világ minden táján követhető a szertartás.

2022. június 13-án kilenc lelkiatya közreműködésével a szertartás főcelebránsa, Gergely Péter ezüstmisés áldásban részesítette a megjelenteket.

Vele együtt misézett Bartal Károly Tamás, nyugalmazott jászóvári főapát, Bartko Elek, nyugalmazott esperes, Szalay László nagyidai-, Fábry Péter perényi-, Karch Krisztián, eperjesi-, Takács Dénes somodi-, Suskó Mihály buzitai plébános és Gábor Bertalan, szepsi esperes-plébános, pápai káplán.

Október 13-án, a fatimai jelenések évfordulóján, a bodollói találkozók kerek huszadik évfordulóján Erdő Péter bíboros lesz a szertartás vezetője, és várhatóan előtte Szepsiben megáldja a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont kápolnáját is.

(Mihályi Molnár László/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »