Húsz év alatt negyedével csökkent Ukrajna népessége

Húsz év alatt negyedével csökkent Ukrajna népessége

Az ukrán kormány nyilvánosságra hozta a legfrisebb adatokat Ukrajna népességéről. Mint kiderült, jelenleg az országban 37,3 millióan élnek, ami drasztikus csökkenésnek tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy 2001-ben 48,5 millió, a kilencvenes évek elején pedig 52 millió embert számlált Ukrajna.

Húsz év távlatában tehát a fogyás 23 százalékos, harminc év viszonylatában pedig 28,3 százalékos.

Hírdetés

A jelenleg 37,3 millió főbe a kormányzat nem számolta bele az annektált Krím-félszigetet és a hivatalos megszállt területnek minősített Donyec medencét, a lakosság fogyása ezért is ennyire látványos.

Az ukrán hatóságok három módszerrel becsülték meg az ország lakosságának nagyságát (mivelhogy népszámlálást még nem tartottak). Az egyik a mobilszolgáltatók adatain alapult, a második a „karácsonyfa-módszer” (ahogy az Unian hírügynökség hívta), ami a népesség korfájából kiindulva becsli fel a lakosság aktuális nagyságát. A harmadik módszer pedig az adófizetők állami nyilvántartási adataiból indult ki. A három módszerrel kapott adatok csak alig három százalékkal tértek el egymástól, szóval a becslés elég jól sikerült.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »