Húsz dollárt érő élet – Soros ennyire volt hálás megmentőjének

Húsz dollárt érő élet – Soros ennyire volt hálás megmentőjének

Multimilliárdosként is maroknyi életjáradékkal szúrta ki megmentője szemét Soros György. A későbbi tőzsdespekulánst egy magyar minisztériumi hivatalnok bújtatta a Gestapo elől, de a saját és családja életét kockáztató ember nevét nem ismerhette meg a világ, nem szerepel a Világ Igazai között, hiszen Soros nem hozta a nyilvánosság tudomására. A történetet a PestiSrácok.hu-n vezetett blogján írta meg másfél éve Stefka István, ez alapján kereste meg őt a brit Daily Mail, amely országokon átívelő oknyomozásba kezdett, majd bírálattal nem fukarkodó riportban közölte hétfőn a történetet.

Csak most értesülhet a nagyvilág a szekrényről, amely mögött a katolikus hivatalnok, Prohászka Miklós a saját és családja életét kockáztatva rejtegette a 14 éves Soros Györgyöt 1944-ben. Mindezt Magyarországon tizenöt éve írta meg először Stefka István a Magyar Nemzetben. Aztán portálunk lapigazgatója akkor vette elő ismét a történetet, amikor az nem várt kiegészítést nyert Andreas von Rétyi (magyarul a PestiSrácok.hu által tavaly kiadott) sikerkönyvében, a “George Soros A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége” című oknyomozó portrékötetben, amelyben a szerző részletesen leírta, hogy a tinédzser Soros még mielőtt bujkálásra kényszerült, miként vett részt az elkobozandó zsidó vagyon összeírásában.

A nemzetközi közvélemény elől tehát 74 éven át rejtve volt, hogy Soros György miként vészelte át a holokauszt utolsó, legveszélyesebb hónapjait és maga Soros sem verte nagydobra a bátor megmentői nevét. A Daily Mail riportere riportere a PestiSrácok.hu a fent idézett cikke apropóján a szerkesztőségünkben találkozott Stefkával, aki a húsipari gépeket gyártó, majd a kommunisták elől disszidálni kényszerülő édesapjától, illetve Prohászka Miklóstól és feleségétől hallott az esetről. A későbbi multimilliárdost bujtató, mélyen katolikus család ugyanis a Kútvölgyi úton, Stefkáék régi sváb házának a közvetlen szomszédságában lakott, ott rejtették el a kis Sorost.

Soros az apjával, Tivadarral, anyjával, Erzsébettel és Pál bátyjával a Kossuth tér egyik Duna-parti bérpalotájában lakott akkoriban, és a Budakalászhoz tartozó, idilli Lupa-szigeten volt nyaralójuk. 1944 tavaszán, Magyarország német megszállásával veszélybe került a család élete, ezért Soros Tivadar szétosztotta a családot, és mindenki máshol rejtőzködött. Feleségét a Balaton környékén bújtatta el, Pál fia nem zsidó fiúként mutatkozott, ő maga pedig egy bútorüzlet hátuljában rejtőzködött. György fiát Kiss Sándor néven, szintén keresztény fiúként, hamis papírokkal álcázta, és egy Baumbach nevű embernél helyezte el, akinek fizetett azért, hogy eljátssza a fiú keresztapját.

Baumbach a földművelésügyi minisztérium tisztviselője volt, Soros Tivadar korábbi munkatársa, de egyben náci kollaboráns is, aki a táborokba küldött zsidóság vagyonának leltározásával foglalkozott. A 14 éves Soros György is elkísérte vidékre, ahol a németek által 1944 márciusában letartóztatott gazdag zsidó üzletember, báró Kornfeld Móric borospincével, póniistállóval, cselédházzal felszerelt birtokát és vagyonát kellett felmérnie. Mindez egy hónappal azután történt, hogy Kornfeld a teljes vagyona átadásáért cserébe családostul elhagyhatta Magyarországot, és semleges országba távozhatott.

A háború után Soros apja azt állította, hogy az akkor 14 éves fia elbűvölte a kollaboráns hivatalnokokat a zsidó vagyon konfiskálása során, és még segített is Baumbachnak a rablott vagyon leltározásában. Soros György utóbbit mindig tagadta, egy 1998-as interjújában azt mondta:

Csak megfigyelő voltam. A vagyont elvették, ebben nekem nem volt semmi szerepem. Valaki mindenképpen elvette volna.

De a fiú nem sokáig volt Baumbach mellett. A tisztviselő közel lakott a Soros család otthonához, és a balkonon ácsorgó Soros Györgyöt hamarosan felismerte egy iskolatársa. Ekkor találtak neki egy másik búvóhelyet Prohászka Miklósnál, aki Baumbach egyik beosztottja volt a földművelésügyi minisztériumban. A férfi és a felesége egy zsidókat szállító teherautóról parancsolta le Gyurikát azzal a szöveggel, hogy megint elcsavargott a fiuk. Ezután svábhegyi otthonukban, a nappali egyik szekrénye mögötti titkos helyiségben rejtették el. Baumbachhal ellentétben Prohászka nem játszott szerepet a zsidó vagyon konfiskálásában – hangsúlyozta Prohászka most 74 éves lánya, a svédországi Göteborgban élő nyugdíjas ideggyógyász, Szentgyörgyi Éva. Apja, a háború végén tizenöt zsidónak adott menedéket.

– nyilatkozta. Arról, hogy Sorosnak ma sincs bűntudata, ezt mondta Prohászka lánya:

Annak ellenére, hogy Baumbach Soros életében betöltött szerepét maga a milliárdos apja fedte fel, az életét megmentő Prohászka Miklós nevét sosem említették nyilvánosan. Nem jelenik meg a neve Soros életrajzaiban, nem említik a Jad Vasem holokausztmúzeumban sem a zsidók mentéséért az életüket kockáztató Világ Igazai közt. Szentgyörgyi Éva elmondta, éveken át aggódott azon, hogy az apja volt a Sorost bújtató náci kollaboráns, akit emlegettek, és nagyon megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy Baumbach volt az.

Hírdetés

Prohászkáék akkori szomszédja volt Stefka István családja, akik szintén tudtak a bújtatásról, így lapigazgatónk is hallotta gyerekként a történetet, majd Prohászka Miklós a szekrényt és a titkos helyiséget is megmutatta neki. Első kézből tudott hát róla, hogy

Ugyancsak ő adta közre először azt a történetet, hogy amikor Soros egyszer egy magyarországi eseményre jött, meghívta Prohászka Miklóst is, a feleségét azonban nem. Ezzel nagyon feldühítette Prohászkát, aki elment a Marriott szállodába, és ott közölte a milliárdossal:

Ezzel sarkon fordult, és hazament. Soros hiába marasztalta és ajánlotta fel, hogy taxit küldet a feleségért, ezzel sem tudta megenyhíteni.

A húszdolláros havi járadékkal és az egyszemélyes meghívással is igencsak garasoskodó milliárdos szóvivője persze azt közölte, hogy Soros valóban küldött pénzt, de vitára nem emlékszik Prohászka Miklóssal. Lehet, hogy ő maga is rájött a kisstílűségére, mert amikor az erős dohányos Prohászka megbetegedett tüdőrákban, akkor támogatta a kórházi ellátását. Felesége, a szintén erős dohányos Elvira 1989-ben halt meg tüdőembóliában, ő pedig végül 1999-ben, 90 évesen hunyt el Svédországban, ahova a gyerekei emigráltak az 1956-os szabadságharc leverése után. Szentgyörgyi Éva elmondta a Daily Mailnek, hogy hálásak Sorosnak, amiért 1999-ig fizette apjuk orvosi kezeléseit:

Nagy megkönnyebbülés volt, mert azonnal kezelést kaphatott, ahogy Svédországba érkezett. Gyerekkorom óta nem láttam Sorost, de érdekes lenne beszélni vele a szüleimről őrzött emlékeiről.

Szentgyörgyi Éva szerint Soros velük töltött idejének megvoltak a feszültségei is, leginkább az akkor hatéves Ottó bátyjával, aki keményfejű gyerek volt, és neheztelt azért, hogy kapott egy idősebb „testvért” Soros képében. Ottó nyugdíjas fényképész, most nyolcvan éves, a húgához közel él Göteborgban. Ő nem akart nyilatkozni, de apja fényképét rendelkezésre bocsátotta. Soros szóvivője szerint vele sem emlékszik ellentétekre a spekuláns. Az új „húgáért” ellenben bolondult a későbbi tőzsdespekuláns, a „kis menyasszonyának” nevezte, és ő vette a lánynak az első pár cipőjét a saját maga által keresett pénzből.

Prohászka Miklós végül úgy halt meg, hogy a világ nem szerzett tudomást a hősiességéről. A hamvait hazahozták, és a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra. Nincs emlékfája a Jad Vasem múzeumban az Igazak Kertjében, a világ pedig most, a Daily Mail riportjából szerezhet tudomást a bátorságáról.

Forrás: Daily Mail, PestiSrácok.hu, AzÖreg.hu, vezető fotómontázs Sorosról és Prohászkáról: Daily Mail

A Teljes cikk – képekkel a PestiSrácok oldalán olvasható.

Vésey Kovács László – www.pestisracok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »