Húsvétvárót tartottak Balonyon – Képekkel

Húsvétvárót tartottak Balonyon – Képekkel

Ajtókopogtatók, színes tojások, de még gipsz díszítőelemek is készültek szombaton. 

A balonyiak nagy örömére első alkalommal tartott húsvétváró délutánt a helyi önkormányzat, karöltve a Balonyi közösség ereje csoporttal.  A szervezők célja, hogy a fiatalokkal és a gyermekekkel megismertessenek néhány húsvéti szokást, hagyományt amellett, hogy népünk történelmébe is betekintést nyújtanak.

Az április 2-i húsvétvárón Szomolai Adrianna rövid történetet mesélt el a nagyböjti időszakról, hogy a jelenlévők érezzék, milyen fontosak ezek a napok. Az előadó kukorica málét (szerk. megjegyzés: lágyra sült kukoricalepény) és pogácsát is készített, amit a gyermekek megkóstolhattak. Többen is elmondták, hogy málét eddig még nem is kóstoltak.

Az elhangzott történet arról szólt, hogy régen miként készülődtek a lányok a húsvétra, hogyan díszítettek, vagy festettek tojást.

Hírdetés

Az első hagyományőrző délutánon öt különböző díszítési technikát próbálhattak ki a jelenlévők. Köztük az ajtókopogtató, a dekoráció és a gipszből kiöntött húsvéti formák készítését is elsajátították. A balonyi nyugdíjasok süteményeket készítettek a gyermekeknek, akik aztán azokat díszíthették és végül elfogyasztották.

Minden gyermek leadott egy kreatív alkotást, amelyből majd elkészül a balonyi húsvéti díszítés. A szervezők bíznak abban, hogy ezek a programok hozzájárulnak a felvidéki magyarság, köztük a balonyi magyarság megmaradásához.

Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »