Húshamisítás: nincs következmény

Húshamisítás: nincs következmény

Minden jel szerint büntetlenül marad a Fény utcai piacon két évvel ezelőtt történt húshamisítás, a piac üzemeltetői ugyanis nem fordultak jogorvoslatért az ügyészséghez, miután az ügyben a rendőrség megszüntette a nyomozást.

A főváros egyik legnagyobb piacán a Magyar Nemzet és a Hír Televízió 2013 májusában végzett próbavásárlásokat. Ezek során kiderült, hogy két hentesboltban is borjúhúsnak címkézett sertéshúst árultak. A csalást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumi vizsgálata állapította meg a beküldött minták alapján. Miután fény derült az átverésre, a piac üzemeltetői büntetőfeljelentést tettek, kiemelve, hogy az eladók veszélyeztették a fogyasztókat, mivel a sertéshús megfelelő hőkezelés nélkül káros lehet az egészségre.

Pofátlan átverés: borjúnak címkézett disznóhúst árulnak facebook twitter link http://mno.hu/videok/71778

Hírdetés

A II. kerületi rendőrkapitányság június végén annak ellenére szüntette meg az eljárást, hogy korábban vádemelést is javasolt az ügyben. Noha a maratonira nyúlt eljárás végén a feljelentők a rendőrség döntése ellen panasszal élhettek volna az ügyészségnél, különös módon ezt nem tették meg.

A meglepő közönyösség miatt megkerestük a vásárlók érdekeiért korábban határozottan kiálló üzemeltetőket, ám közölték, nem kaptak értesítést a nyomozás megszüntetéséről, ezért nem is tudnak lépni az ügyben. Csakhogy kiderült, ez nem igaz. A rendőrség szerint ugyanis tájékoztatták a feljelentőket.

Úgy tűnik, az eljárás lezárult, és elmarad az árusok felelősségre vonása. A büntető törvénykönyv egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a rossz minőségű termék forgalomba hozatalát, a minőség hamis tanúsítását és az áru hamis megjelölését, valamint kétéves szabadságvesztés járhat a fogyasztó megtévesztéséért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »