„Húscafatok ragadtak ránk, a talaj pedig csúszott a vértől”

Több városban is tüntettek Törökországban a kormány ellen a szombati terrortámadás miatt. Az ellenzéki demonstrálók a kormányt hibáztatták és magyarázatot követeltek a történtekre. Az ankarai kettős robbantásban legkevesebb 95 ember halt meg, a kormány szerint kurd lázadók vagy az Iszlám Állam harcosai követhették el a támadást.

Sokan már gyászolnak, mások a híreket várják a kórházban kezelt szeretteikről, miközben felidézik a szombaton történteket. „Húscafatok ragadtak ránk, a talaj pedig csúszott a vértől. Amikor megpróbáltuk elvinni a sebesülteket, a rendőrség könnygázzal támadt ránk. Fél óráig menekültünk a rendőrök elől. Megpróbálták megakadályozni, hogy elvigyük a sebesülteket, akiknek háromnegyed órát kellett várniuk. A mentők nem jöttek, nem engedték volna be őket. Tehát ilyen módon beteljesítették a robbantók küldetését” – fogalmazott egy török demonstráló.

A török kormányt és a török elnököt hibáztatja az ellenzéki, kurdbarát Népi Demokratikus Párt is, amely a szombati felvonulás egyik résztvevője volt. Ankarában több ezer aktivistájuk vonult fel, gyilkosnak nevezték Recep Tayyip Erdogant, és magyarázatot követeltek a kormánypárttól a történtekre. Isztambulban is több száz kormányellenes tüntető vonult az utcára, akik Molotov-koktélokat dobáltak és összecsaptak a rendőrökkel.

Hírdetés

A török kormány visszautasította a biztonság hiánya miatti vádakat. Azt állítják, hogy az akciót két öngyilkos merénylő követte el, akik szerintük kurd lázadók vagy az Iszlám Állam harcosai lehettek. Júliusban a mostanihoz nagyon hasonló merénylet hajtottak végre Délkelet-Törökországban baloldali ifjúsági aktivisták ellen. Akkor 33 ember vesztette életét. Azt a terrorakciót az Iszlám Állam vállalta magára.

Egyes elemzők szerint a mostani támadás mögött is a terrorszervezet áll, amelyet a nyáron a török légierő is bombázni kezdett. „A hatóságok természetesen azt mondták, hogy még nem tudják, ki volt, de valószínű, hogy az Iszlám Állam vagy egy ahhoz kapcsolódó szélsőséges dzsihadista csoport követhette el. Sajnos nem egy váratlan történésről van szó” – közölte Ersel Aydinli professzor, a Bilkent Egyetem biztonsági elemzője.

Az ankarai robbantások áldozatairól Ferenc pápa is megemlékezett, és arra kérte a hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a szeretett Törökországért. Kiemelte, hogy a merénylet védtelen embereket vett célba, akik a békéért vonultak az utcára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »