Hurrá nyarulnk! – de hol?

Hurrá nyarulnk! – de hol?

Sosem hatottak ilyen mértékben a félelmek az emberekre nyári úti céljuk megválasztásában, mint 2016-ban. A nem szűnő terrortámadások miatti veszélyérzet sokat nyomnak a latba. Az utazási irodák bizony megtapasztalhatták, hogy az idő, amikor kapva-kaptak az emberek az olyan turistaparadicsomok után, mint Egyiptom, Tunézia vagy éppen a nem is oly távoli Törökország, már rég a múlté. A nyaralni vágyók iránytűi ma már a kevésbé veszélyes Horvátország, Görögország, Bulgária és Spanyolország irányába mutatnak.

A biztonságosabbnak tartott, jó üzleti érzékkel megáldott turisztikai desztinációk mindezek tudatában persze folyamatosan emelik áraikat. Ezzel szemben a szomszédos Szíriában dúló háború árnyékában Törökország természetszerűleg olcsón bocsátja áruba szépségeit. Hasonló megfontolásra kényszerült a fáraók országa, Egyiptom is, amely iránt a minap a Földközi-tengerbe zuhant utasszállító esete kapcsán vélhetően még kisebb érdeklődést mutatnak majd a pihenni, utazni vágyók. Az európai ember, beleértve a szlovákiai lakosságot is, természetesen nem jár csukott szemekkel a világban és érzékeli a napjainkban rá leselkedő kockázatokat, legalábbis ezt igazolják az emberek óvatosságát megsínylő utazási irodák. A terrorfenyegetettségre a lakosságon túl a biztosítók is reagálnak, eddig szokatlan, újszerű szolgáltatásokat kínálva.

A szlovákiai utazási irodák az európai strandokat ennek ellenére továbbra is biztonságosnak tartják. Ezért is engedték meg maguknak, hogy egy arasznyival feljebb tolják áraikat a manapság közkedvelt horvátországi és spanyolországi nyaralóhelyek esetében. „A migránsokkal és a terroristákkal összefüggésben álló problémákból keletkezett geopolitikai helyzet három úti célt, Törökországot, Tunéziát és Egyiptomot sújtotta a leginkább. Az elmúlt esztendőkkel összevetve a törökországi utak valamivel kevésbé kelendőek és olcsóbbak is. Az árak azonban nem zuhantak jelentősebb mértékben, mert Törökország továbbra is képes megfelelő arányokat tartani az árérték és a minőségi szolgáltatások viszonylatában“ – fejtette ki Oliver Kluch, a Koala Tours utazási irodától.

Még csak tavaly történt, hogy a közkedvelt tunéziai tengerparti üdülőhelyen, Szúszán 38 turistát mészárolt le gépfegyverével egy, a tenger felől érkező terrorista a strandon. A biztonsági kockázatok vörös vonala mindeközben az évek előrehaladtával egyre inkább Európa irányába tolódik. Megjegyzendő, hogy az öreg kontinens nem csupán olyan nagyvárosai veszélyeztetettek, mint pl. Brüsszel vagy Párizs, hanem a felkapott üdülőhelyek is.

Hírdetés

Az idei év elején tájékoztatott az olasz titkosszolgálat az olasz, spanyol és a dél-franciaországi partokon készülő terrorcselekményekről. A Bild német lap értesülései szerint hétköznapi árusnak álcázva magukat terveznek elvegyülni a tengerparti forgatagban a felfegyverzett terroristák.

Törökország mindeközben rá van utalva az idegenforgalmából befolyó bevételekre. Idei évi kilátásai azonban nem valami rózsásak, hiszen 30 százalékos visszaeséssel számol. A terrorcselekményektől való félelemből következő gazdasági károk mértéke azonban még ennél is magasabbak, lévén a szállodaláncok kénytelenek voltak alacsonyabb árakat szabni és alkalmazottaik egy részétől megválni. A turizmusra az orosz Kremlből érkező szigorú szankciók is alaposan rányomják bélyegüket. A lelőtt orosz gép kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök megtiltotta az orosz utazási irodáknak török utak kínálását. Eközben tudvalévő, hogy Ankara kulcsszerepet szánva épített az orosz turisták jelentette idegenforgalmi piacra. Törökország tehát kénytelen volt lapozni és idén a Közel- és Távol-Keletről érkező turistákra összpontosít, de a távoli Dél-Amerikát, Indiát és Kínát is meg kívánja szólítani.

A félhold országa a szlovákiai utazási irodákat üzemeltetőknek is mély ráncokat okoz. „Az idei nyár vonatkozásában mintegy öt heti rendszerességgel közlekedő charter járat került törlésre. Tunéziába és Egyiptomba jóval kevesebb gépet indítottak az utazási irodák szerződései nyomán, de még ezeket is törölték. Az említett célországokat kínálatukban tudó utazási irodáknak meg kellett egyezniük a gépen való ülőhelyek elosztását illetően“ – mondta el Stanislav Macko, a Szlovákiai Utazási Irodák és Ügynökségek Szövetségének (SACKA) elnöke.

A tavalyi évben bizonytalan gazdasági helyzetétől sújtott Görögország az idén kelendőnek bizonyul. A bevételek még a fokozódó migránsválság ellenére sem apadnak, igaz a szlovákiai utazási irodák a menekültek célkeresztjétől távol eső szigetek szállóit kínálják fel az érdeklődőknek. A földközi-tengeri hajós körutakat kínáló cégek pedig egyszerűen módosítanak a megszokott útirányon, hogy elkerüljék a legnagyobb számban menekültek által felkeresett szigeteket. Ez azonban nem igaz a klasszikus értelemben vett görög örökzöldekre, mint Rodos, Kréta, Korfu, Zakynthos vagy Kos. „Egyenesen a szigeteken található városok polgármestereitől, s a kormányzattól is olyan információkat kaptunk, hogy a migránsokat erre kialakított különálló létesítményekbe helyezik el a turistáktól hemzsegő városoktól és a strandoktól távol eső helyen. Görögország kapcsán változatlanul elmondható, hogy csúcsminőségű célországról van szó“ – mondta Macko.

Horvátország ugyancsak hagyományos úti célnak mondható, ami a szlovákiai lakosságot illeti. A horvát tengerpartra évi 100 ezer szlovákiai turista látogat el, miközben az egyénileg útra kelő turistákat is figyelembe véve a valós számok nyilvánvalóan még ennél is magasabbak. Az idegenforgalmi szakértők becslései szerint az idei az egyik legjobb szezont hozhatja el Horvátország tekintetében. „Idén az ún. biztonságos célországok, azaz Horvátország, Bulgária, Spanyolország és Olaszország a legkelendőbbek“ – erősítette meg Stanislav Macko.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »