Hurrá, lesz rádiójuk a magyarul beszélő szlovákoknak is!

Hurrá, lesz rádiójuk a magyarul beszélő szlovákoknak is!

Méghozzá Dunaszerdahelyen! A szlovákiai frekvenciatanács ülése után annak elnöke, Marta Danielová arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a tanács dunaszerdahelyi frekvenciaügyben hozott kedvező döntése után teljes és átfogó lefedettsége lesz Nagyszombat megyének, a déli járásoktól egészen Erdőhátig!

Így a magyarul beszélő szlovákoknak is lesz saját rádiójuk Dunaszerdahelyen. Erről tanúskodik a tanács üléséről hivatalosan feltöltött videófelvétel is (Rada RVR, YouTube-csatorna), amely a Szövetség MKP platformjának oldalán is megtekinthető. 

A széles lefedettségnek akár örülhetnek is a térségben lakók, annak viszont kevésbé, hogy a frekvenciatanács döntése értelmében a Dunaszerdahelyi járásban szabadon hallgatható frekvenciát

a két pályázó közül nem az – elsősorban vallási műsorokat magyarul sugárzó – Mária Rádió, hanem egy nagyszombati illetékességű szlovákul tájékoztató regionális rádió kapta.

Bár a sikeres pályázó jelezte, hogy lesznek magyar nyelvű műsorai is (majd kiderül, milyen mértékben, milyen jellegűek és milyen színvonalúak). A frekvenciatanács 5:4 szavazati arányban fogadta el a döntését, és nem a Mária Rádiót hozta ki győztesen.

Hírdetés

Ezt a békát nem könnyű lenyelni, de még nehezebb elviselni Marta Danielová elnökasszonynak azt a megjegyzését,

miszerint a leendő nagyszombati-dunaszerdahelyi (részben magyar nyelvű) sugárzásnak köszönhetően a „magyarul beszélő szlovákoknak” is lesz rádiójuk.

Berényi József, a Szövetség MKP platformjának elnöke, Nagyszombat megye alelnöke levélben fogja kifejezni tiltakozását a még az előző szlovák kormány ideje alatt kinevezett elnök asszonynak, amelyben hangsúlyozni fogja, hogy mi magyarok és Szlovákia állampolgárai vagyunk. Egy ilyen komoly állami intézmény vezetőjének ezt nemcsak tudnia kell, hanem figyelembe illene vennie, valamint alkalmaznia is, mert egyébként kétségbe vonja a Szlovákiában élő mintegy 7,75 százaléknyi lakosság önazonosságát. Nem beszélve a sértő kategorizálásról!

A magyarul beszélő szlovákok pedig azok a szlovák emberek, akik életük során valamilyen oknál fogva – munkahelyi, családi, a magyar kultúra iránti vonzódás – megtanultak magyarul.

Minden elismerésünk az övék, Isten éltesse őket!  De akár akarja, akár nem Marta Danielová, el kell fogadnia, hogy a felvidéki magyarság a magyar nemzet része, amely a történelem viharaiban szülőföldjével együtt igazságtalanul lett leszakítva az anyaországától. Nem pedig egy kuriózumnak számító, rezervátumba illő magyarul beszélő szlovák törzs.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »