Huncutka: Dínó-dánom

Huncutka: Dínó-dánom

Huncutka: Dínó-dánom szaszifanni2023. 02. 02., cs – 10:52

A dinoszauruszok sok-sok millió évvel ezelőtt éltek, és mintegy 160 millió éven keresztül uralták Földünket (a mai emberek közvetlen ősei olyan 2-3 millió éve jelentek meg). Bár a dínók már régen kihaltak, roppant izgalmas élőlények, ezért is szedtünk össze róluk néhány érdekes információt.

 

►A dinoszaurusz kifejezést Sir Richard Owen paleontológus vezette be a szakirodalomba a 19. században. A szó jelentése: nagy, rettenetes gyík. Ez a kifejezés azonban nem annyira találó, mivel nem mindegyik dínó volt félelmetes, ráadásul a dinoszauruszoknak nincs sok közük a gyíkokhoz.

► Bolíviában található egy hatalmas mészkőfal, mely ötezer dínólábnyomot őrzött meg, 65 millió évvel ezelőttről. A dínónyomokkal tarkított mészkőfalat egy cementgyár közelében fedezték fel. Sokan „a dinoszauruszok táncparkettjeként” emlegetik ezt a helyet. A nyomok annyira jól konzerválódtak, hogy hat különböző dinoszaurusz nyomait sikerült azonosítani.

► Egy felmérés szerint az amerikaiak 40%-a úgy gondolja, hogy volt olyan időszak a Föld történetében, amikor a dínók és az emberek együtt éltek. Ugye, ti tudjátok, hogy ez butaság?

Hírdetés

► Valóban kihaltak? Egyes kutatások alapján a mai madarak a dinoszauruszok leszármazottjai. Egyre több hasonlóságot fedeznek fel a két faj közt. Azt is feltételezik, hogy a legtöbb dínó valószínűleg tollas lehetett.

► A legkisebb ismert dinoszaurusz nem lehetett nagyobb egy galambnál. A tudósok Anchiornisnak nevezték el, és a késő jura korban élhetett, kb. 160 millió éve. A legnagyobb különbség közte és a mai galambok közt az, hogy fogai voltak.

► Sok dínó nyelt le köveket azért, hogy könnyebben tudja megemészteni a rostos táplálékot. A „zúzókövek” használata ma is megfigyelhető néhány madárnál. Ez is bizonyítja a rokoni szálakat a madarak és a dínók közt.

 

Dínótojás készítése otthon

Ami kell hozzá: dínófigura, szódabikarbóna, ételfesték, víz, ecet.

A kicsi dínót rejtsük el a következő összetevőkből álló massza közepébe: szódabikarbóna, ételfesték és víz. A masszából gyúrjunk tojásformát. Akár egy Kinder-tojás műanyag részét is segítségül hívhatjuk a művelethez. Ha az egész megszilárdult, jöhet a varázslat. Vegyünk fel egy védőkesztyűt és szemüveget, majd egy tál vagy a mosdó felett öntsünk ecetet a tojásra. A dínó újra előbukkan, a tojás pedig eltűnik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »