Hun aranypénz találtak Óbudán

Hihetetlen, hun kori aranypénzt találtak Óbudán az Aquincumi Múzeum régészei. Az ásatáson fémkereső detektor segítségével bukkantak az apró ám annál értékesebb arany érmére.Vámos Péter az ásatás vezetője árult el a lelettel kapcsolatos információkat. Mint kiderült a San Marco utcában folyó feltáráson találták meg a leletet

Mint a Magyar Múzeumok oldala írta, a pénzérme olyan értéket képviselt akkoriban, mintha ma valaki egy köteg húszezrest vesztene el.

Hírdetés

Az ókori aquincumi város közelében található a telek, ahol megtalálták a kutatók a leletet. A telken egyébként egy pincegarázs épül. Idén ezen a helyen kétszer is, nyáron és ősszel is folytak ásatások. Az aranypénz érmét Kr.u. 440-es években verhették. A pénz érme elején II. Theodosius császár portréja látható, még a hátulján Konstantinápolyt szimbolizáló női alak kapott helyett.

Az kutatók szerint az érme annak az adónak a részét képezhette, amellyel a császár kifizette a hunokat, hogy ne támadják meg őt.

A leletet a Budapesti Történeti Múzeumban állítják majd ki. Az ásatáson megtalált érmét a Magyar Múzeumok oldalán tekinthetitek meg.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »