Humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán

Humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán

A háborús menekültek áradata miatt humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán – jelentette ki Jaroslav Polaček főpolgármester, aki szerint megfelelő állami koordináció, hatékony támogatás, tájékoztatás és menedzselés híján a város már nem bírja a rá nehezedő nyomást.

„Kassa városát humanitárius katasztrófa fenyegeti, pontosabban az már most kialakulóban van. Bár megteszünk mindent, ami az erőnkből telik, de csupán önkéntesekkel, állami segítség nélkül már nem tudunk megbirkózni a helyzettel, nem fogunk tudni gondoskodni az újabb ukrajnai menekültekről, akik minden nap egyre nagyobb számban érkeznek a városunkba” – mondta Polaček a járási hivatal válságstábjának ülése után, amelyen a szavai szerint nem hozott megoldást.

A főpolgármester szerint Kassa most olyan, mint egy tölcsér, amelyen keresztül menekültek tízezrei áramlanak az ukrán határról nyugatabbra. Bár sokan egyelőre ideiglenesen maradnak a városban, néhányan legalább egy éjszakát itt töltenek. A város a vasútállomás és a buszpályaudvar közelében, a Vörös Csillag strandon hotspotot alakított ki. Az önkéntesek segítségével működtetett segítségnyújtó hely eredetileg 300 férőhelyes volt, de hétfőn 400 férőhelyesre bővítették.

Eközben kedd este másfél óra alatt – előzetes értesítés nélkül – mintegy 500 menekült érkezett. Az elmúlt napokban körülbelül 1500 ember fordult meg itt, s még több száz menekült érkezése várható.

Hírdetés

A főpolgármester elmondta, a város önerőből hozta létre a hotspotot, mert a vasútállomás nem alkalmas arra, hogy mindenkinek ott nyújtsanak segítséget. „Ki kell mondanunk, egyszerűen nem vagyunk képesek tovább kezelni a helyzetet” – fogalmazott.

Polaček szerint a következő napokban több menekülteket szállító vonat is érkezik kelet felől Kassára, a városnak pedig nincs semmi információja arról, hányan jönnek, és mire lesz szükségük.

Nem tisztességes, hogy az állam nem tájékoztat bennünket arról, mi történik, senki sem kommunikál velünk, a válságstáb ülésein semmit sem tudunk meg, senki nem ad utasításokat, nem hoz döntéseket”

– mondta a főpolgármester. Hozzátette, a háborús menekültek megsegítése az állam feladata, és bár az önkormányzatok részt vesznek a munkában, nincs meg erre a pénzügyi fedezetük.

 „Felszólítjuk az államot, hogy azonnal hozzon döntést, adjon utasításokat, hogy mit kell tenni. Nincs információnk arról, hányan élnek a menedékjoggal, mennyien akarnak itt maradni. Nincsenek információink, nincsenek adataink. Enélkül, illetve támogatás nélkül nem tudjuk, hogyan járjunk el, milyen döntéseket hozzunk” – fogalmazott Polaček.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »