Hullanak a négerek Észak-Nigériában, valószínűleg a koronavírus a tettes, de alig tesztelnek

Hullanak a négerek Észak-Nigériában, valószínűleg a koronavírus a tettes, de alig tesztelnek

A Nigéria északi részén fekvő Kano államból napi több tucat áldozatról érkezik jelentés, akik egy „rejtélyes betegségben” veszítették életüket, a hatóságok az előzetes vizsgálatok alapján a koronavírus-járványra gyanakszanak – írja a The Guardian nyomán a Magyar Hang.

Egy helyi szakértőkből álló csapat sorban felkereste az áldozatok hozzátartozóit, és az ő elbeszélésük alapján igyekezett rekonstruálni a történteket. Ezekből a kutatók egyértelműen a koronavírust jelölték meg a halál okaként, amit a laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztottak. A végleges jelentés még várat magára, azonban Nasiru Sani Gwarzo, a kutatócsoport vezetője szerint a helyieknek egy súlyos problémával kell szembenézniük.

Kano 12 millió lakosával az ország második legnépesebb állama, a helyi járványügyi hivatal szerint múlt péntekig összesen 219 esetben bizonyították a koronavírus-fertőzést. Egy hét alatt azonban csupán 88 laboratóriumi vizsgálatot tudnak elvégezni az államban, ezt igyekeznek 300-ra emelni ezen a héten, de ez még mindig nagyon kevés a járvány megfékezéséhez. Kanóban az elmúlt hetekben több kiemelt közszereplő, értelmiségi, üzletember, politikus és törzsi vezető hunyt el eddig nem tisztázott körülmények között.

Nigéria a kontinens legnépesebb állama 200 millió lakosával. Eddig összesen 2500 fertőzöttet regisztráltak, és hivatalosan 87-en vesztették életüket a betegségben. Az ország legnagyobb városában, Lagosban, és a fővárosban, Abujában bevezetett kijárási korlátozásokat éppen ma oldották fel, Kanóban azonban továbbra is érvényben van a szigorítás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban figyelmeztetett, Afrika lehet a járvány új központja, több százezer ember is életét vesztheti a vírus miatt. A brit központú globális segélyszervezet, az Oxfam jelentése szerint pedig sürgős gazdasági intézkedések nélkül több mint 500 millió embert taszíthat a szegénységbe a koronavírus-járvány Afrikában és a Közel-Keleten.

Afrikában eddig közel 43 ezer esetben mutatták ki a koronavírust, és közel kétezren vesztették életüket a betegségben. A szakértők szerint az ebola vírus elleni küzdelemben szerzett tapasztalatok segíthetik az afrikai országokat, az egészségügyi rendszerek hiányosságai, és általános higiéniai körülmények azonban nagyon sokat rontanak helyzeten.

MTI-körkép: éppen most lazítanak Afrika-szerte, két nigériai tartományban is

Afrikában sorra vetnek véget a koronavírus-járvány miatti szigorú kijárási korlátozásoknak: Nigéria hétfőtől fokozatosan lazít a korlátozásain, és a Dél-afrikai Köztársaság, Ruanda, Zimbabwe és Namíbia is enyhítenek a szabályokon.

Nigéria február végén jelentette be az első igazolt beteget, és azóta összesen 2558 igazolt koronavírus-fertőzöttet és 87 halálesetet tart nyilván. A szakemberek nem tudtak még közös álláspontra jutni arról, hogy mi az oka a közel 200 millió lakosú ország alacsony esetszámának, sokan a tesztelés hiányára gyanakodnak. Az ország járványvédelmi központja szerint 17 566 mintavételt végeztek.

Hírdetés

A nigériai kormány bejelentette, hogy az Abuja városában, valamint Lagos és Ogun tartományokban március 30-án elrendelt kijárási korlátozást fokozatosan, hat hét alatt feloldja. Ezzel 4 hét lezárás után Afrika legnagyobb gazdasága indul újra. Ezek a régiók "visszalépnek" az ország többi részének a korlátozási szintjére, ahol már kevésbé szigorú a nappali kijárási korlátozás, elsősorban éjszaka kijárási tilalom van érvényben, közterületen kötelező a szájmaszk viselése, és tilosak a nem feltétlenül szükséges régióközi utazások.

"Muszáj minden tőlünk telhetőt megtennünk, hogy megállítsuk a vírus terjedését, mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy mindent megtegyünk a biztonságunk érdekében" – írta Lagos állam kormányzója, Babajide Sanwo-Olu a Twitter internetes közösségi oldalon, a korlátozások enyhítése előtt.

A vállalkozások újranyithatnak azzal a feltétellel, hogy fertőtlenítik helyiségeiket, lehetővé teszik a távolságtartás szabályainak betartását, és lehetőséget biztosítanak a kézfertőtlenítésre vagy kézmosásra. Az iskolák és a vallási intézmények zárva maradnak, az éttermek csak házhoz szállítással működhetnek, és a kulturális programokat törölték.

A Dél-afrikai Köztársaság múlt pénteken enyhített a világ legszigorúbbjai közé tartozó kijárási korlátozásokon. Azonban két nappal az enyhítés után az igazoltan koronavírusos fertőzöttek számában hirtelen növekedésről számoltak be.

Utóbbiak száma 6783 volt vasárnap, ez 447-tel több az előző napihoz képest – jelentette be az ország egészségügyi minisztere, Zweli Mkhize.

Ez volt a legnagyobb növekedés 24 órán belül, amióta az ország az első esetet – március 5-én – hivatalosan bejelentette.

"Sajnálatos módon további 8, a koronavírushoz köthető haláleset történt: kettő Nyugat-Fokföld tartományban, négy Kelet-Fokföld tartományban és kettő Gautengben" – tette hozzá Mkhize. Ezzel összesen 131-en haltak már meg a járványban.

Nyugat-Fokföld tartomány továbbra is gócpont a Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus szempontjából, 3044 fertőzöttet számlál, míg Gautengben 1624-et és KwaZulu-Natalban 1076-ot tartanak nyilván.

A közösségi tesztelés folytatódik. Eddig 245 747 tesztet végeztek el, melyből 15 061-et az elmúlt 24 órában – mondta el Mkhize.

Az átfogó szűrőprogram keretében több mint 7,2 millió állampolgárt vizsgáltak meg, és 72 087-et küldtek el tesztelésre – tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Vasárnap a kormány szigorú rendelkezéseket vezetett be, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a munkahelyeken a munka újraindításakor.

Thulas Nxesi munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a munkáltatóknak kötelességük olyan intézkedéseket bevezetni, melyekkel megóvhatják a dolgozóik egészségét és biztonságát. Ilyen lehet például a fizikai korlátok telepítése, melyek biztosítják a távolságtartás betartását, a védőruha és -felszerelés ingyenes biztosítása, a dolgozók szűrése a koronavírus tüneteire, és a tüneteket mutató alkalmazottak elkülönítése és karantén alá helyezése. Hétfőn 1,5 millió ember térhetett vissza dolgozni az országban.

Ruanda, Zimbabwe és Namíbia is enyhítették a kijárási korlátozásaikat hétfőtől. Ghána a múlt hónapban vetett véget a háromhetes kijárási korlátozásnak két legnagyobb városában.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »