Húgyszag, fekália és rothadó hús: a BKV szerint „ezzel együtt kell élni”

Húgyszag, fekália és rothadó hús: a BKV szerint „ezzel együtt kell élni”

Azt gondolom, azzal nem árulok el nagy titkot, hogy Budapesten Karácsony Gergely "vezetése" alatt nem mennek jól a dolgok. Nem kivétel ez alól a tömegközlekedés sem, gyakorlatilag egyre inkább ellepi őket az a sok probléma, ami a hozzá nem értő vezetés miatt szakadt a nyakukba. Megkeresett minket egy volt BKV-sofőr, aki hajlandó volt elmondani, mit tapasztalt, őt kérdeztük.

– Szét kell bontani először is a közlekedést. A fővárosi önkormányzat feje úgy döntött, hogy egy kisebbség érdekét előtérbe helyezve leszűkíti az így is túlzsúfolt nagyváros keresztmetszetét. Ez dugókat, közlekedési káoszt okoz, amiben a résztvevők egyre ingerültebbek lesznek. Nincs felkészítve a város, hogy ezt a helyzetet kezelje, hogy ennyi ember egyszerre rászabaduljon a tömegközlekedésre.

Ahhoz megfelelő lámpaprogramok, kiváló utak kellenek, és ha már léteznek, buszsávok, azok szisztematikusan végigvezetve az egész vonalon. Nem csak egy-egy helyen beszúrva, és ezzel megint leszűkítve az autós közlekedést. A villamosok és a BKV-járművek állapotáról a közlekedésben részt vevők tudnak véleményt formálni a sok műszaki hibás járművel. Ezek egy része ténylegesen a pénzhiányra visszavezethető toldás-foldás eredménye, a többi az utasokon múlik. A tönkretett ajtajú járművek és a renitens, utasnak nem nevezhető egyének miatt van. Hiszen utas az, aki jegyet vagy bérletet vesz és betartja a szabályokat – fogalmazott az általános állapotokról. Kíváncsiak voltunk, hogyan jelenik meg a mindennapokban a létszámhiány, amiről szintén hallani.

– Leszögezném, hogy nem csak a fizetés az oka. Hiszen mennyire árazza be bárki a biztonságos közlekedést? Olyan felelősség nyomja a vállunkat, a járművezetőkét, hogy ezt számokban nem lehet kifejezni és megértem, hogy egyes kollégák inkább az ingerszegényebb vonalakat választják jóval kevesebb pénzért. Se a cég részéről, se az utasok részéről nincs a szakmának becsülete. Nem jut el hozzánk, mert a csendes többség csak utazni szeretne a célját elérve, a renitensek viszont nem igazán finom módon sokszor a köszönésnek a "kurva anyádat" választják (Na vajon kik lehetnek többségében? – L.J.) megszólítás gyanánt. Erre mi kifejlesztettük a kérdést, hogy a "BKV-s kurva anyánkat"? Hiszen csak így lehet kibírni nap mint nap az atrocitások jellegét – mondta.

Egyre több videó jelenik meg a Facebookon, amelyek bemutatják, milyen állapotok uralkodnak egyes megállókban, ezek joggal keltenek megbotránkozást a normális emberekben.

Hírdetés

– Erre az a válaszom, hogy egyre több és egyre durvább dolgok történnek. A felvételek nem tudják átadni a gőzölgő húgyszag, a fekália minden formájának auráját, és a gennytől rothadó hús szagnak az elviselhetetlen létét. 4 és fél évet vezettem az 1-es vonalán, és 1800 kézikamerás felvételem van lementve a gépemre. Ki lehet számolni havi 20 munkanappal, és ezek inkább a hidegebb időszakra tevődnek, hogy milyen sűrűn kapunk inzultust. Csúcsidőszakban 40-42 villamos jár csak ezen a vonalon. De hallottam olyan napról is, amikor egyetlen egy csöves miatt a 4-es 6-os vonalról 8 villamos kényszerült kiállni. Másnap már körözték az illetőt, mert akkor 4 villamost vont ki a forgalomból. De ezzel sem a BKK, sem a BKV nem foglalkozik érdemben. A szakszolgálat vezetőjének mondatát idézném, aki jegyzőkönyvbe ezt rögzítette 2021. november 23-án:

Járművezető: Én rendet és biztonságot akarok. Nagyon sokszor állunk meg egyes renitens emberek miatt. A hajléktalanok is sokszor összepiszkítják a villamost, szörnyű állapotok vannak. Valamit tenni kéne, pl. egy biztonsági embert a végállomásra rakni.
Szakszolgálat-vezető: Sajnos ez a rendezetlenség nem csak a villamosra és a végállomásra igaz, ez általános. Ezeken a körülményeken sem ön, sem én, sem a BKV együttesen fellépve nem tud változtatni, együtt kell élni vele. Erős központi akarat kéne ahhoz, hogy mindenütt rend legyen.

– Tehát mindenki maga élettapasztalatából vonja le a következtetést. Sem biztonságot, sem egészségügyi védelmet nem kap a szolgáltatást pénzért igénybe vevő állampolgár. Én nem csodálom, hogy ilyen sokan ülünk autóba és választjuk a saját magunk és hozzátartozóink védelmében ezt a kényelmetlenséget – összegezte.

Végül megkérdeztük, ő mit gondol, hogyan lehetne pozitív változásokat elérni.

– Mondanám, hogy ténylegesen diktatórikus jelleggel, de ez nem a mostani PC-világnak megfelelő. De ha minden ellenőr mellé lehetne tenni egy közterületes hivatalos személyt, és a rendőri állományból olyat, aki ténylegesen fel van hatalmazva arra, hogy igazoltassa azokat az embereket, már sokkal élhetőbb és gazdaságilag kifizetődőbb lenne ezen szolgáltatás. Ez lenne az alap. Utána lehetne és jutna a járműpark fejlesztésére karbantartására. De amíg milliárdos hajléktalanszállók mozognak Európa közepén, ne nevezzük ezt szolgáltatásnak. Nagyon szívesen vennék részt a BKV-BKK felügyelő bizottságában, ahol minden visszaélést kivizsgálhatnék.

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »