Hruscsovi idők köszöntenek Budapestre?

Jövő márciusban még biztos nem költözik át a Miniszterelnökség a budai Várba az építkezések elhúzódása miatt. A kormány 19 milliárd forintot csoportosít át a beruházásokra. A Budapesti Városvédő Egyesület elnöke meghagyná a várat a turistáknak és azt mondja: ha a Miniszterelnökség a Várba költözik, rendszeresen le kell majd zárni a Lánchidat, mint annak idején, Hruscsov látogatásaikor.

Presztízsberuházásnak tartják a Miniszterelnökség budai Várba költöztetését a szocialisták, akik szombaton a helyszínen tiltakoztak ellene. Azt mondták, inkább a minimálbért és a nyugdíjminimumot kellene emelni.

„Azért presztízsberuházásokra bőven jutott pénz az elmúlt években. Ugye, most már 150 milliárd forint fölött van a stadionberuházásokra költött adófizetői pénznek az összege, és hát a napokban jelentették be, hogy Orbán Viktor Várba költözése az adófizetőknek 19 milliárd forintjába kerül” – mondta el Botka László a párt országos választmányának elnöke.

Hírdetés

Még 2014 nyarán jelentették be, hogy a Miniszterelnökség a Várba költözne. Akkor 2016. március 15-i határidőről volt szó, melyről mostanra kiderült, hogy tarthatatlan. A heti kormányrendelet is 2016/17-es beruházáshoz biztosít forrásokat.

Ráday Mihály azt mondja: a műemlékek felújításának örül, de a várat meg kellene hagyni a turistáknak és a kultúrának.

„Az a világ, amikor a Pénzügyminisztérium fönn volt a várban, meg a honvédelmi tárca is, és itt volt közelben a Belügyminisztérium, az elmúlt. Ma a tárcák Pesten foglalnak helyet, és ha a miniszterelnöknek be kell mennie a Parlamentbe vagy valakit fogadnia kell fönt, akkor bizony ez a kétszer egy sávos Lánchíd és Alagút nem igazán alkalmas a forgalmat lebonyolítani, vagy azt fogjuk megélni, hogy oly sokszor lesz lezárva, mint amikor Hruscsov vagy más állami és pártvezetők Budapestre látogattak” –  fejtette ki a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke.

A Karmelita kolostort 2001 óta a Nemzeti Táncszínház használta. A társulat új helyét a Millenárison alakítják ki csaknem 2,6 milliárd forintból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »