Hozzátartozók viszik a vizet a betegeknek

Hozzátartozók viszik a vizet a betegeknek

Nem tudni, meddig kényszerülnek víz nélkül ellátni a betegeket a szombathelyi Markusovszky-kórház több osztályán. Megtudtuk, a helyi hőközpont meghibásodása okozza a problémát, de az intézmény vezetése nem nyilatkozik a történtekről. Kiderítettük: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csak a sajtóból értesült a helyzetről. A betegek jelenleg fóliázott élelmiszereket és palackos ásványvizet kapnak, és a fürdés is csak törlőkendőkkel oldható meg.

Nehéz helyzetbe kerültek a betegek Szombathelyen, ahol a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház több osztályán napok óta használhatatlan a víz. A kórház egyik dolgozójától megtudtuk: a hozzátartozókat arra kérik, ha látogatóba mennek, vigyenek vizet szeretteiknek. Az osztályokon fürödni sem lehet, ezért jelenleg nedves törlőkendőkkel igyekeznek megoldani a mosdatást, a betegek csak palackos vizet ihatnak.

Mint ismert, kedden derült ki, hogy nem megfelelő minőségű, vegyszerszagú a csapvíz a szombathelyi kórház egyik épületszárnyában. Csuka Lajosné gazdasági igazgató akkor elmondta, hogy a probléma – amely az ivóvízre és a meleg vízre is kiterjed – három belgyógyászati osztály mellett a bőrgyógyászati, a reumatológiai és a fertőző osztályt érinti, a csapvíz pedig további utasításig nem használható. A betegek dobozos és fóliázott élelmiszereket, valamint palackos ásványvizet kapnak, a mosdókra tájékoztató táblákat helyeztek. Arra is kitért a gazdasági igazgató, hogy a vízhálózatból levették a szükséges mintákat, és a vízmű a vizsgálata során szerves szennyező anyagot nem talált.

Hírdetés

A helyzetet azonban távolról sem kezelte ennyire jól a kórház, kiderült ugyanis: bár kedden a gazdasági igazgató arról beszélt, hogy a történtekről értesítették az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) városi szervezetének vezetőjét, az ÁNTSZ ezt cáfolta. Szerdán lapunk megkeresésére közölték, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz a felmerült problémáról sem a kórház vezetésétől, sem pedig a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalától nem érkezett bejelentés. A szombathelyi kórházban történtekről az ÁNTSZ a sajtóból értesült. Mint elmondták, jelenleg az esettel kapcsolatos adatok és információk begyűjtését végzik, hogy teljes képet kaphassanak a kórházban tapasztalt problémáról. Ezután határoznak csak arról, hogy átveszik-e az ügy kivizsgálását, illetve ezután értékelik az intézmény magatartását. A hivatal lapunknak nem tudta megmondani, ilyen körülmények között egyáltalán fogadhat-e betegeket az kórház.

A Vas Megyei Kormányhivataltól értesültünk arról, Szombathelyen nem a vezetékes ivóvíz problémájáról van szó, hanem a helyi hőközpont műszaki hibájáról, ám bővebb kérdésekre csak a kórház orvos igazgatója, Káldy Zoltán tud válaszolni. Bár több levelet is küldtünk az intézménynek, telefonon is kerestük az orvos igazgatót, nem reagáltak kérdéseinkre. Nem tudtuk meg, miképpen szeretnék megoldani a problémát, amely jelenleg nagyon megnehezíti a dolgozók és a betegek helyzetét is, és volt-e olyan páciens, akit emiatt kellett elutasítani. Kértük, reagáljanak arra, hogy a tisztifőorvosi hivatal valóban a sajtóból értesült-e a helyzetről, de nem éltek ezzel a lehetőséggel sem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »