Hova rejtőzzünk a villámcsapás elől?

Mivel az időjárás a hegyekben kiszámíthatatlan és gyorsan változik, ezért jobb, ha a turisták elővigyázatosak az eltervezett túráikkal. Máskülönben nemcsak viharok, de villámcsapások is sújthatják őket, amelyek rendkívül veszélyesek – figyelmeztet a Hegyi Mentőszolgálat (HZS).

 

„A túrát nagyon korán kell elkezdeni, mivel a hegyekben a viharok általában ebéd után kezdődnek. Ez idő tájt a turistáknak már ajánlatos az alacsonyabb fekvésű területeken tartózkodni” – hangsúlyozza Jozef Haniga a Hegyi Mentőszolgálattól.

 

Amennyiben a turista látja, hogy közeledik a vihar, tanácsos gyorsan elhagyni a hegygerincet, a hegynyerget vagy a vízzel teli csatornákat. Ha a turistát már utolérte a vihar, akkor jobb, ha már nem fut és nem is gyalogol sehová. „Ha az ellenkezőjét csinálja, akkor lépésfeszültség keletkezik. Így ha a villán száz méterrel a turista mellett csap le, megölheti” – magyarázta Janiga, majd hozzátette, hogy az esernyő használatát sem javasolja, mivel az ernyő fém részei szintén bevonzzák a villámokat.

 

Hova rejtőzzünk?

 

Janiga arra figyelmeztet, hogy ne bújjunk meg se a barlangokban, se a fák alatt, mivel mindezek az ember számára végzetesek is lehet.

Hírdetés

 

„Fontos, hogy az erdőben a fáktól távol tartózkodjunk, és nem a fák alatt, sőt ne is támaszkodjunk a fáknak. Abban az esetben, ha a fába villám csap, körülötte áram kezd el terjedni ” – magyarázza Janiga.

 

Ezekben a térségekben ajánlatos felkeresni a vadászkunyhókat vagy az etetőket, amelyek biztonságos menedékhelyet jelentenek. Janiga állítása szerint a hegyvidékeken az erdő viszonylag biztonságos, hiszen a villámokat elsősorban a sziklák vonzzák.

 

Ha valakit villámcsapás ér, azonnali ellátásra van szüksége. Annak a személynek, aki mindezt látja, a lehető leggyorsabban hívnia kellene a mentőegységeket. „Csupán így van a villámcsapást elszenvedett személynek esélye a túlélésre” – mondta Boris Chmel, az országos mentőszolgálat szóvivője.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: in-pocasi.cz

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »