Hova ne nyúljunk piszkos kézzel?

Hova ne nyúljunk piszkos kézzel?

Testünk templom – és vannak olyan pontjai, amelyekhez egyszerűen nem érhetünk hozzá piszkos kézzel.

A University of Nebraska kutatásából az derült ki nemrég, hogy több mikroba lapul meg azok kezén, akik gyűrűket hordanak vagy két milliméternél hosszabb körmeik vannak. Összességében: minél tisztábban tartjuk kezeinket, annál jobb. Alábbi válogatásunkból pedig az derül ki, hogy milyen testrészeinket ne érjünk hozzá egyáltalán kézmosás nélkül – írja a Házipatika.com.

A fülünket tanácsos szabadon hagyni: se ujjunkat, se semmi mást ne tegyünk bele. Ha ezt megszegjük, nagy eséllyel felsérthetjük a füljáratot takaró bőrt. Ha valami furcsát érzünk fülünkben – ez sok esetben folyamatos, kellemetlen viszketés szokott lenni -, inkább egy fül-orr-gégészhez látogassunk el, mintsem hogy mi próbáljunk meg valami házi megoldást. Az orvos gyorsan felméri, hogy mi a probléma: esélyes, hogy felgyülemlett a fülzsír, esetleg ekcéma vagy valamilyen fertőzés okozza a kellemetlenségeket és ettől függően jár el.

Természetesen használhatjuk kezünket arra, hogy megmossuk arcunkat vagy bekenjük valami krémmel, de ezeket leszámítva: inkább ne érjünk hozzá. Amikor kezünk egy piszkosabb felülettel érintkezik és ezután ér hozzá mondjuk a homlokunkhoz, nemcsak fertőző baktériumokat juttathat oda, hanem a pattanások és egyéb bőrproblémák esélyét is növelheti. Ujjainkon ugyanis könnyedén lehetnek olyan olajok, amelyek eltömíthetik pórusainkat.

Hírdetés

Mossuk meg és töröljük ki, ha úgy hozza a helyzet, de ettől függetlenül ne nagyon érjünk hozzá. Az ánusz környékén ugyanis olyan baktériumok tanyáznak, amelyek egészen károsak tudnak lenni egészségünkre. Ha már hozzáértünk, mossuk meg kezeinket azonnal.

Hacsak nem kontaktlencsét teszünk be (vagy veszünk ki) vagy valami oda nem illőt mosunk ki belőle, ne nyúlkáljunk szemünkbe, ugyanis könnyen juttathatunk bele baktériumokat. Ezektől szemünk a legenyhébb esetben is bevörösödhet, rosszabb esetben pedig akár egy ijesztőbb fertőzést is elkaphat. Ha viszketést, szárazságot tapasztalunk vagy kontaktlencsénket nem úgy érezzük, ahogy szoktuk, azonnal beszéljünk szemészünkkel.

Egy közelmúltbeli brit kutatás szerint az emberek óránként mintegy 23.6 alkalommal helyezik ujjaikat szájukra vagy annak környékére, amikor unatkoznak munkahelyükön. Ha elfoglaltak, akkor mindezt csak 6.3-szor teszik. Ez pedig elég nagy probléma: a Journal of Applied Microbiology egy tanulmánya szerint az ujjakon lévő baktériumok egyharmada vagy egynegyede kerül érintés után a száj környékére.

Az Infection Control and Hospital Epidemiology szaklap fül-orr-gégészeti tanulmánya szerint 51 százalékkal gyakrabban fordul elő a Staphylococcus aureus baktérium azokban, akik gyakran piszkálják orrukat.

Körmünk alatt számos nemkívánatos baktérium bújhat meg, akár még a Staphylococcus is. Körmeinket ezért is érdemes rövidre vágni: nemcsak esztétikusan néznek ki, hanem tisztántartásuk is könnyebb. Ilyenkor ugyanis már egy puhább körömkefével is gyorsabban, könnyebben tudjuk a szennyeződéseket eltávolítani. Ha hosszabbra hagyjuk a körmöket, a baktériumok könnyebben elkezdhetnek szaporodni, ez pedig számos kellemetlenséghez vezethet: ilyenkor akár még a köröm is kiemelkedhet a körömágyból.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »