Hosszú-mesterhármas, Kenderesi-bronz, szívszaggató!

Hosszú-mesterhármas, Kenderesi-bronz, szívszaggató!

Hosszú Katinka újabb aranyat nyert, Kenderesi Tamás harmadszorra már nem tudta legyőzni Michael Phelpst. A pécsi fiatalember bronzérmes lett 200 pillangón. Ugyanitt Cseh László a hetedik helyen ért célba.

A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

A 200 m pillangó döntőjében két magyar legény, a legjobb idővel nevezett Kenderesi Tamás és Cseh László harcolt a mezőny, többek között az olimpiai rekorder Michael Phelps és a szám címvédője, a dél-afrikai Chad leClos ellen.

Michael Phelps és Cseh László gyorsan kezdett, az amerikai egy leheletnyivel gyorsabban, Kenderesi Tamás jó egy testhosszt kapott Phelpstől 50-en. A táv felénél az amerikai már tisztán vezetett, Kenderesi elkezdett feljebb kapaszkodni, Cseh nem tudott újítani. Phelps biztosan haladt a cél felé, az ifjú pécsi titán kivágott egy utolsó nagy hajrát, de nem tudta utolérni az amerikai zsenit, végül a harmadik helyen ért célba. Cseh László teljesen kiesett a ritmusból, a csalódást jelentő 7. helyen végzett. Michael Phelps győzelmével a 20. olimpiai aranyérmét szerezte.

Cseh László (M4 Sport): – Az utolsó 50 méteren nem tudtam elindulni, nagyon borzasztó úszás volt. Kenderesi Tamásnak gratulálok, ilyen időeredményt egy sorozatterheléses versenyen szoktam úszni. Jön majd a 100 m pillangó, lehet javítani.

Kenderesi Tamás (M4 Sport): – Köszönöm, fantasztikus, nagyon meglepődtem, hogy sikerült egy érmet szereznem. Komolyan. Az utolsó 50 méteren gondolkodtam, mit kéne tennem, a szívem vitt be. Most rám férne egy-két sajtburger. A többiek nagyon rá voltak feszülve a dologra, én próbáltam élvezni a versenyt, azt hozni, amit tudok. Az izgulásos téma görcsössé tette a többieket, volt bennem izgalom, de görcsösség nem! A sérülésemből, a betegségemből is tanultam. Sokan segítettek nekem, amit szintén nagyon köszönök, tudja mindenki, akire most gondolok.

Kenderesi edzője, Tari Imre is megszólalt, íme. Ez az úszás olyan volt, mint amikor a kisfiú elindul a nagyvárosba szerencsét próbálni. Nagyon jó felkészüléssel érkeztünk, az előfutamban, a középdöntőben és a döntőben is élete legjobbját úszta. Kenderesi Londonban tanult, úgy kontrollálta most magát, hogy azt ne kövesse el még egyszer. A médiát is tudja úgy kezelni, hogy ne szálljon el. Az úszás előtt úgy köszöntem el tőle, hogy szervusz, bajnok. Tamás nagyon jól kezelte az egész helyzetet, és lerendezte magában, meg tudta csinálni, amit kell. Kenderesi Tamás egy konok ember, eltervezte, mi lesz. Eltervezte, hogy országos bajnok lesz, ifi-Európa-bajnok… most felléptünk a csúcsra, az olimpiai éremre, innen van még egy lépcső, az olimpiai bajnoki cím. Azt mondom most neki, hogy nyugodjon meg, az a fontos, amit el fog érni, ezért továbbra is dolgozni kell.

A 200 m vegyes döntőjében Hosszú Katinkától vártuk az újabb aranyérmet, és nem csalódtunk. Az Iron Lady rajt-célgyőzelmet aratott, pillangón tartotta vele a lépést a brit Siobhan-Marie O’Connor, háton tovább növelte az előnyét Katka, mellen felzárkózott mellé (erős túlzással) O’Connor, de komoly esélye nem volt arra, hogy befogja a magyar úszónőt, még úgy sem, hogy jól láthatóan nagyon elkészült erejével a végére a magyar úszónagyság. Hosszú Katinka három tized különbséggel győzött. Az időeredménye új olimpiai csúcs: 2:06,58. Ez volt Katinka harmadik, a magyar küldöttség negyedik olimpiai aranyérme. Hosszú Katinka beállította Egerszegi Krisztina az 1992-es barcelonai olimpián felállított rekordját. Egér akkor három egyéni számban nyert aranyat. Hosszú akár túl is szárnyalhatja gyerekkori példaképét, 200 háton is rajthoz áll, természetesen aranyesélyekkel. Azzal Keleti Ágnest érné be, ő nyert egyedül egy olimpián 4 aranyat a magyar sportolók közül.

A 200 m női pillangó középfutamában Szilágyi Liliána szépen tartotta magát, de a végén nem sikerült a célba érkezése, futamában hatodik lett és nem jutott a szám döntőjébe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »