Hosszú Katinka klubja átírta az erőviszonyokat

Hosszú Katinka klubja átírta az erőviszonyokat

Hosszú Katinka klubja átírta az erőviszonyokat, három helyett egy Verrasztó maradt a Jövő SC-ben, új szereplők úsznak a Komjádiban és a Tüskecsarnokban. Tömeges versenyzővándorlás és egy új egyesület felbukkanása jellemezte a szeptember utolsó napján véget ért átigazolási időszakot. Az olimpia után ez érthető, de az uszoda világa mindig tartogat érdekességeket.

Rendkívül rossznak tartom, hogy a Komjádi uszoda használata miatt torzsalkodnak az egyesületek. Mit is mondjak? Ez minden, csak nem a magyar úszás érdeke… – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő szakosztályvezető. A Komjádiban jelenleg Hosszú Katinka klubja, az augusztusban alapított Iron Aquatics gyerekversenyzői kaptak nagyobb teret, részben miattuk költözik hamarosan a Jövő SC a budapesti Tüskecsarnokba. Legalább harmincöt gyerek folytatja az úszást az új klubban, aminek elsősorban az lehet az oka, hogy a szülők nem vállalták a több utazást a lágymányosi komplexumba. Hargitay András szövetségi kapitánynak erről Wladár Sándor példája jutott az eszébe, az olimpiai bajnok hátúszó a Petőfi hídhoz közel eső Bogdánffy utcában lakott, és onnan járt nap mint nap a Margit híd mellett levő Komjádiba.

– Valahol megértem a szülőket. A háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka klubja hatalmas vonzerő lehet a fiataloknak. Ahogy annak idején az lehetett Szabó Joe vagy Darnyi Tamás úszóiskolája is – közölte Hargitay. A Jövő SC szakosztályvezetője, Verrasztó Zoltán nem csak az Iron Aquatics térnyerése miatt boszszús. A korábbi kiváló úszó mindkét gyermeke, a világbajnoki ezüstérmes Dávid és az Európa-bajnok Evelyn, sőt Molnár Ákos edző, a korábban a Komjádiban úszó Biczó Bence is elhagyta a klubot. A történet persze nem ennyire egyszerű… A Jövő SC atyja mellett a Kőbánya SC vezetőedzője, Turi György sem lehet felhőtlenül boldog: az ő klubjából érkezett utánpótlás a Jövő SC-be. Több 2006-os és 2004-es születésű gyermek vált telephelyet, azaz klubot. Még egy érdekesség a Jövő SC háza tájáról. Hosszú idő után októbertől nem lesz a klubnak felnőttkorú élversenyzője, pedig korábban többek között a Gyurta testvérek úsztak az egyesületben.

Hírdetés

A Vasas „elvesztette” a saját egyesületet alapító, háromszoros olimpiai aranyérmes Hosszú Katinkát, de nem marad úszók nélkül. A TF SE-vel és a Testnevelési Egyetemmel tavaly megkötött megállapodásnak köszönhetően biztos a klub utánpótlása. A legígéretesebb TF-es tehetségek – köztük az ifjúsági Eb-n részt vevő Labán Eszter – hamarosan az angyalföldi klubhoz igazolnak, az erről szóló kérelmet már bejegyezték az úszószövetségben. Itt úszik be a képbe a Honvéddal december 31-ig szerződésben álló Szilágyi Liliána, akinek a TF SE edzője, Egressy János vezeti az edzéseit. Az együttműködés szabályos, semmi nem tiltja, hogy egy adott klub versenyzője egy másik klub edzőjénél készüljön.

A vidéki fellegvárnak számító Győri Úszó SE-nél a helyzet nem sokat változott. A nagy tehetségnek induló, egykor a Jövő SC-ben Széles Sándornál is megforduló Gyurinovics Fanni már februárban visszaköltözött a fővárosba, az MTK-ban edz, igaz, csak most, a szeptemberi átigazolási időszakban lett hivatalos a klubcsere. Jakabos Zsuzsanna, Balog Gábor és Takács Krisztián egyesülete új olimpikonnal bővül. Kenderesi Tamás barátnője, az eddig Székesfehérváron készülő Sebestyén Dalma Győrben, Petrov Iván vezetésével folytatja a pályafutását.

Egyik forrásunk szerint 100-150 millió forintos éves költségvetéssel dolgoznak a versenyképes magyar klubok, ebben benne van a versenyzők bére, ami az olimpikonoknál 200–400 ezer forintos fizetést jelent. A versenyző oda megy, ahol jobb feltételeket kínálnak neki – legközelebb januárban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »