Hosszú Katinka feledhetetlen hetese Windsorban

Megérkeztünk a windsori rövid pályás úszó-világbajnokság záró éjszakájához, tréfásan azt is mondhatnánk, ez volt Hosszú Katinka utolsó „esélye” arra, hogy legyen olyan napja a kanadai viadalon, amikor nem nyer aranyérmet. Hogy mennyire komolyan veszi az Iron Lady eme csúfos esély elszalasztását, azt pontosan jelzi, hogy a 100 m pillangó mostani döntőjére készülve feladta a küzdelmet abszolút mellékszámában, 200 m mellen.

Nos, hogy micsoda ádáz csatára számított Hosszú a 100 m pillangó döntőjében tegnapi nyilatkozata is jól jelzi: „Holnap lesz még egy döntőm, a 100 m pillangó, érdekes lesz, én már alig várom, Worrell nagy sprinter, kérdés, hogy mennyivel tud meglógni az első ötvenen” – fogalmazott a magyar köztévé riporterének. A küzdelem nem is volt minden előzmény nélküli, 200-on ugyanis megmérkőztek már Windsorban, akkor 74 századmásodperccel győzte le a Katinka a nála 5 évvel fiatalabb amerikai Kelsi Worrellt. A döntőbe jutásért külön középdöntőbe kerültek, és végül 2 századdal Worrell volt a jobb, igaz, Hosszú programja sokkal sűrűbb volt szombaton, mint vasárnap éjjel. Ezért is volt izgalmas kettejük csatájának kimenetele.

Hosszú Katinka mellett azért egy másik versenyzőnkre is figyelhettünk még, az 1500 méter gyors döntőjébe a 8. legjobb időeredménnyel be(k)úszott Gyurta Gergelyre, az este második száma már az övé is volt. Az ő történetét mindenki ismeri már talán, aki nem, azok kedvéért röviden: Gyurta csak ebben a számban indulhatott volna, ha kizárólag Hargitay András kapitányon múlik a kérdés, de a versenyző családja, Dániel, az olimpiai bajnok báty és Tamás, az újpesti úszószakosztály elnöke – mint lapunknak Hargitay elmondta – nyomást gyakorolt rá, hogy ne merészelje kihagyni a 400 m vegyesen indulók közül Gyurtát. A kapitány végül félretette abbéli szakmai véleményét, hogy nem lehet egyetlen napon 400 m vegyesen és 1500 m gyorson döntőbe jutni, Gyurta pedig bizonyított, és döntőbe került – mindkét versenyen. A 400 m vegyest tegnap „lejátszották” már, 6. helyen ért falhoz a „kis Gyurta” abban a döntőben, amelyben az őstehetség Verrasztó Dávid minimális vb-felkészüléssel bronzéremig jutott.

És most lássuk a döntős programot!

Női 4×50 m gyorsváltó: az amerikai négyesben ott úszott az a Kelsi Worrell, aki hamarosan Hosszú Katinka vetélytársa lett. Azt kívántuk, bárcsak kifárasztanák pont annyira, amennyire kell… A versenyt a 4×200-hoz hasonlóan a kanadai négyes nyerte, ezúttal vb-csúccsal.

Hírdetés

Férfi 1500 m gyors: a mezőnyben Gyurta Gergellyel, aki 8. legjobb idővel a 8-as pályára fért oda. Amiben szinte biztosak lehettünk, hogy a vb-csúcs most is me0gdől, hisz Gregorio Paltrinieri, minden csúcs birtokosa ott látható a 4-es pályán. Egy nagyszerű időhöz a dél-koreai Park Taehwan segítheti hozzá. A versenyen végül Gyurta nem úszta meg nevezési idejét sem és 7. hellyel is jön haza, a koreai pedig elkapta az olasz grabancát.

Gyurta Gergely (M4 Sport): – 400 méter után azt mondtam, hogy bárcsak vége lenne. Annyira nem fáradtam el, mint szoktam, de nem tudtam ennél jobban úszni. Saját legjobbammal 4. helyen lettem volna. Izomzatilag már 300-nál problémákat éreztem, de bizakodva folytatom majd a munkát. Megérte mindkét számomban elindulni, ez magamnak óriási elismerés, hogy döntőbe is jutottam, sokan ámuldoznak azon, hogy mit tettem.

Férfi 100 m gyors: a klasszikus számban két magyar is indult, Lobanovszkij Maxim a 28., Telegdy Ádám a 48. helyen zárt. Ami viszont érdekes a versenyben, hogy az imént 1500 méteren győztes dél-koreai Park Taehwan elindult 100-on is, tehát hullafáradtan is rajthoz állt ebben a számban. A győztes a számunkra tréfás nevű litván Bilis. Egyetlen századdal előzi meg a japán Siura Sinrit. 

Női 200 m mell: a verseny, amit Katinka a 100 m pillangó érme reményében kihagy… Ezúttal a brit Molly Renshaw nyer egyetlen századdal, megelőzve a hazaiak üdvöskéjét, Wogot.

És szép lassan elérkeztünk a vb utolsó magyar vonatkozású döntőjéhez, amit Hosszú Katinka 1 tizeddel megnyert Worrell előtt, zsebben a 7. arany! Ha Hosszú ország lenne, a második lenne a nemzetek között.

A következő napokban még rengeteget fogjuk mérlegelni Hosszú Katinka hihetetlen sikereit. A vége a válogatott szintjén: 7 arany, 2 ezüst és 2 bronz, de ebből mindössze a 2 bronz nem az Iron Ladyhez fűződő siker.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »