Hosszú: a hatodik! – Négy magyar forró vízben

Az éjjel nem csak az Iron Ladyről szól: Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely is döntőzik.

Cikkünk folyamatosan frissül…

Balsors, akit régen tép… – hát tényleg nem véletlenül szerepel ez a szófordulat a magyarokra utalva nemzeti Himnuszunkban, hihetetlen pechsorozat vezetett odáig, hogy nem állhatott rajtkőre a női 4×200 m-s női gyorsváltónk. Először is: a 200 méteres gyorsúszás egy kivételesen erős száma női szakágunknak, Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Késely Ajna is versenyez benne, az olimpián pedig pontszerző váltót adott az öt hölgyből négy. A kanadai rövid pályás világbajnokságon nagy műgonddal alakította ki Hargitay András szövetségi kapitány, hogy miként álljon össze a négyes: az előfutamból a számhalmozó Hosszú Katinka nélkül kellett volna kivívni a döntőbe jutást, ami bizonyára sikerült volna, ámde hét közben a 15 éves Késely megbetegedett, így csak akkor állhattunk volna rajthoz, ha Hosszú vállalja, hogy már az előfutamban is úszik, de az előzetes megállapodáshoz tartva magát nem segítette ki a négyest, így hárman maradtak a hölgyek. A helyzet szomorúságát halmozza, hogy Kapás Boglárka minden számról lemondva betegsége miatt mindössze a váltóra kapta volna össze magát, voltaképp ezért is utazott ki Windsorba, de így kiderült: hiába.

Hát, most már ez van, nem maradt más hátra nekünk, mint drukkolni Hosszú Katinkának, de szerencsénkre ezen az éjszakán számíthattunk még más örömforrásra is: Hosszú mellett döntőbe jutott 200 m vegyesen Jakabos Zsuzsanna is, 400 m vegyesen pedig Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely révén szintén két magyarnak drukkolhattunk.

Itt is meg kell állnunk kicsit, ugyanis előzőleg Hargitay kapitány nem akarta, hogy a „kis Gyurta” elinduljon 400 m vegyesen, ugyanis egy napon volt előfutama az 1500 m gyorséval, a két megterhelő szám pedig szerinte nem fért meg egymás mellett: hát Gyurta csattanós választ adott azzal, hogy mindkét szám fináléjába bekerült, emberfeletti teljesítmény! Más kérdés, hogy Gyurta Dániel olimpiai bajnok és az újpesti szakosztályvezető Gyurta Tamás nyomása kellett ahhoz, hogy Hargitay megváltoztassa döntését…

No de most már ideje, hogy a programmal foglalkozzunk!

férfi 4×50 m vegyesváltó (döntő)
női 200 m vegyes (döntő – Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
férfi 100 m gyors (középdöntő)
női 100 m pillangó (középdöntő – Hosszú Katinka)
férfi 50 m pillangó (döntő)
női 50 m gyors (középdöntő)

Hírdetés

férfi 50 m mell (középdöntő)
női 50 m hát (döntő – Hosszú Katinka)
férfi 400 m vegyes (döntő – Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely)
női 100 m mell (döntő)
női 4×200 m gyorsváltó (döntő)

Női 200 m vegyes (döntő – Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

Hosszú Katinka, a világcsúcstartó, nagymedencés olimpiai bajnok a 4-es, Jakabos Zsuzsanna az 1-es pályán, utóbbi az első döntőjét ússza a viadalon. Az Iron Lady senkinek semmilyen esélyt nem hagyva, parádés kidelfinezésének és erőteljes pillangójának köszönhetően simán megszerezte hatodik világbajnoki címét Windsorban (2:02,90). A hatodikat! Rövid pályás vb-ken eddig összesen nyert 6 aranyat. Jakabos Zsu a 8. helyen csapott falra.

Női 100 m pillangó (középdöntő – Hosszú Katinka)

(…)

Női 50 m hát (döntő – Hosszú Katinka)

(…)

Férfi 400 m vegyes (döntő – Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely)

(…)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »