Hősies játék, mámoros egyenlítés Izland ellen

Hősies játék, mámoros egyenlítés Izland ellen

Biztató, helyenként jó játékkal, de sokáig pechesen játszva, sokáig gólhátrányban focizva, drámai mérkőzésen szereztünk pontot, és kerültünk fél lábbal Eb-nyolcaddöntőbe.

Abban a tudatban lépett pályára a marseille-i Vélodrome kopottas gyepén a magyar labdarúgó-válogatott az Eb-csoportkör második fordulójában, hogy ha Ausztria után Izlandot is legyőzi, továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Ahhoz képest, hogy úgy indultunk a tornának, minden passz, csel ajándék a kijutás után, a keddi 2-0-s győzelem meghozta az étvágyat, és sokan arról beszéltek, a szombat esti összecsapás is hozható akár…

Már az első percektől egyértelmű volt, hogy hiába a közönség általi brutális támogatottság (10 ezer izlandi vs. 21 ezer magyar), ezt a tökéletesen szervezett izlandi csapatot azért nehezebb lesz megtréfálni, mint az egyénileg ügyesebb, de néha kicsit lezserül játszó osztrákokat. Támadgattunk azért becsülettel, Nagy Ádám fel és alá nyargalt a pálya középvonalában, Kleinheisler pedig szokása szerint folyamatosan megjátszható volt, Dzsudzsák Balázs is derekasan küzdött a jobbszélen, de például a Szalai helyén ezúttal szerepet kapó Priskin Tamást teljesen eltüntették. (Apropó szerkezetváltás: Fiola súlyos sérülése miatt Lang kikerült jobbhátvédnek, a helyén Juhász Rolandnak szavazott bizalmat Bernd Storck, balszélen pedig Németh Krisztián helyett az osztrákok elleni második gól szerzője, Stieber Zoltán kapott lehetőséget.)

A 10. percben aztán először ténylegesen megérkeztek a magyar kapuig a az izlandiak, de Király Gábornak egy fejes után még nem kellett aggódnia, Bödvarsson kulloghatott haza. Két szervezett csapat tusájából csak nagyobb labdabirtoklásunkkal tudtunk felülkerekedni, de nem találtuk a rést a pajzson. Másodszor ráadásul szintén az izlandiak veszélyeztettek, egy veszélytelennek tűnő passzból fordult be Kádárról Gudmundsson, Király ziccerben hárított lábbal.

Hírdetés

Fordulás után Bernd Storck egy ideig fenntartotta az első félidei stratégiát, de Izland a fokozódó nyomás ellenére magabiztosan kotorászta szét támadásaink parazsát. A 64. percben aztán Nagy Ádám váratlanul helyzetbe került, de hiába próbált gólt préselni, erre nem volt lehetősége a kék falban. Ekkorra már elszánta magát a cserékre Storck, Stieber helyén Nikolics, Priskin helyén Böde folytatta, amitől tovább fokoztuk a nyomást a néha-néha már hibázgató Halldórsson kapujára. Dzsudzsák szabadrúgása ráadásul ígéretes helyről is szállt felé, de pont a kezébe, és ugyanúgy pontrúgásból próbálkozhatott ballábas csapatkapitányunk a 76. percben.

A hajrára még beállt a gazdag pályafutású Eidur Gudjohnssen (37 éves), de vele sem gyengült meg igazán az izlandi mezőnyjáték, mígnem jött egy utolsó magyar roham, és egy jobboldali beadásba Savarsson pechesen ért bele, így egyenlítettünk, de teljesen megérdemelten!!!

A döntetlen tudatában lehet, hogy Portugália ellen már pontra sem lesz szükség a továbbjutáshoz, de ez csak az esti portugál-osztrák meccs után derül ki, illetve a többi csoportharmadik-jelölt mérkőzései után.

A portugál-magyar mérkőzésre szerda este kerül sor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »