Hőség és magas vérnyomás: nagyon veszélyes tévhit kering

Hőség és magas vérnyomás: nagyon veszélyes tévhit kering

Bár hivatalos statisztikai adatok nincsenek, becslések szerint az idei nyáron hasított a klímapiac. Míg öt éve 30-35 ezer légkondicionálót adtak el lakossági vásárlóknak, addig idén 40-50 ezret. A gyilkos hőség mindenkit megvisel, de különösen azoknak kell magukra fokozottan odafigyelniük, akiknek magas a vérnyomásuk.

Ami az idei nyarat illeti: nem volt hiány a hőségben, bőven tartalékolhattunk napfényből a hosszú, sötét télre, és még nincs vége. Ezen a héten a negyedik izzasztó hőhullámot vagyunk kénytelenek  elviselni a szerencsésebbek a légkondicionálókkal ellátott, hűs irodákban, a még szerencsésebbek pedig a vízparton.

Mint ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk, ma már nem olyan egyszerű klímaberendezéshez jutni, mint korábban. Az hagyján, hogy legalább három hetet kell várni, hogy légkondicionálót szereljenek az otthonunkba, ráadásul az idén hatályba lépett kormányrendelet – hogy a kóklerek káros tevékenységét visszaszorítsa – szigorú követelményeket állít a klímavásárlások elé. Jelenleg ugyanis csak hitelesített vállalkozás képesített alkalmazottja végezheti el a berendezések szerelését, vagyis a klímák telepítését. Ma már nem lehet csak úgy bárkinek hazasétálnia egy klímával az üzletből, mint február előtt, ugyanis a kereskedő csak akkor értékesíthet magánszemélynek, ha az felmutat egy tanúsítványt, amellyel azt igazolja, hogy szakember fogja telepíteni a berendezést.

Nem esett vissza a piac

Annak ellenére, hogy a rendelet némi adminisztrációs terhet ró a vásárlókra, távolról sem csappant meg a légkondipiac. A klímával foglalkozó cégek a háztartási gépeket forgalmazókhoz képest némiképp nehezebb helyzetben vannak, mert bármennyire is meglepő, nincsenek hivatalos statisztikai adataik arról, hogy mennyi légkondicionáló fogy hazánkban. Így kénytelenek klímakereskedők, importőrök, viszonteladók és a piac több szereplőire hagyatkozva becslésekbe bocsátkozni – mondta az MNO-nak Nagy Sándor József, az egyik légkondicionálókkal is foglalkozó multicég belföldi kereskedelmi vezetője. Az Ekáer-rendszernek – amely azt ellenőrzi, hogy az Európai Unió más tagállamából Magyarországra vagy Magyarországról az Unióba irányuló, illetve a Magyarországon belül megvalósuló, a termék közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesülnek-e – köszönhetően azt ugyan tudják, hogy mennyi klíma jön Magyarországra, de ez nem mérvadó, mert abból sokat tovább is szállítanak hazánkból.

A kereskedő csak akkor értékesíthet magánszemélynek, ha az felmutat egy tanúsítványt, amellyel azt igazolja, hogy szakember fogja telepíteni a berendezést Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet Klímát venni „hirtelen felindulásból”

Hírdetés

Becslések szerint az elmúlt öt évben a klímapiac határozott növekedést könyvelhetett el. Ez különösen a lakossági szegmensre igaz, amelynek forgalmát egyértelműen az adott év időjárása határozza meg. Mint Nagy Sándor József elárulta: a lakossági vásárlók kétharmada „hirtelen felindulásból” vesz klímát, mert már nem bírja tovább a hőséget, erős a túlélési ösztön. A vásárlók csupán egyharmada szereltet otthonába időjárástól függetlenül ilyen berendezést. Míg becslések szerint öt évvel ezelőtt 30-35 ezer légkondicionálót adtak el lakossági vásárlóknak, addig idén 40-50 ezret.

Más a helyzet a piac közüzleti szegmensével, ide tartoznak többek között a szállodák, a különböző cégek, kórházak, kormányzati épületek, egyetemek. Ezekbe az épületekbe 90 százalékban előre tervezetten vásárolnak klímát, ma már ezek a létesítmények elképzelhetetlenek légkondicionálók nélkül. Azt, hogy mennyi klíma fogy ebben a szegmensben, még nehezebb megbecsülni, mivel többnyire klímarendszereket vásárolnak, ami azt jelenti, hogy egy kültéri egységhez adott esetben akár 80 légkondicionáló is tartozhat. Ráadásul a gyártók üzleti titokként kezelik, hogy mennyi berendezés talál gazdára. Annyi bizonyos, hogy ez az ágazat is az ötéves egy helyben toporgást, stagnálást követően fellendülni látszik, ami a szakértő szerint annak köszönhető, hogy a korábban jegelt beruházásokat elkezdték megvalósítani.

Hőség és magas vérnyomás: óriási tévhit kering

A nagy hőség mindenkit megvisel, de különösen azoknak kell magukra fokozottan odafigyelniük, akiknek magas a vérnyomásuk. A tartós, nagy meleg a közhiedelemmel ellentétben nem emeli meg a vérnyomást, épp ellenkezőleg, csökkenti. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy a vérnyomásgondokkal küzdők fellélegezhetnek, hiszen ingadozó vagy alacsony vérnyomás esetén a nagy meleg rosszulléttel és ájulással is járhat. Mint azt dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kifejti: természetesen magasvérnyomás-betegség esetén is kitágulnak a vérerek a hő hatására, ám a hipertóniásoknál az érfal nem elég rugalmas az ilyen tágulásokhoz, így nem tudja követni a hőség miatti ideális állapotot, ráadásul a nagy tágulat miatt életbe léphet egy olyan szabályozás, reflex, ami védekezésképpen érösszehúzódást indít el.

A magas vérnyomás népbetegség, Magyarországon 2,5 millió embert érint Fotó: Europress/AFP

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy bár sokan nem tudják, de nagy kánikulában elképzelhető, hogy a gyógyszerek dózisán módosítani szükséges, ami előtt természetesen kezelőorvossal kell konzultálni. A hipertónia ugyanis – főleg hőséggel párosítva – fokozza a szívproblémák kialakulásának valószínűségét, ráadásul a jelentős vérnyomás-ingadozás, és a nagyobb vérnyomás-emelkedés a károsodott érrendszerben agyvérzéshez vezethet, valamint a besűrűsödött vér és a lassult keringés trombózist is okozhat.

A magas vérnyomással küzdőknek különösen oda kell figyelniük a megfelelő folyadékpótlásra, a legideálisabb számukra az alacsony nátriumtartalmú ásványvíz. Mivel a vízhajtókkal és az izzadással nemcsak folyadékot, de fontos mikroelemeket is veszítünk, érdemes ezt gyümölccsel pótolni. Fontos továbbá, hogy 11 és 15 óra között tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, a sportot is érdemes inkább a kora reggeli vagy esti órákra időzíteni. Ha ezekkel az óvintézkedésekkel mégsem tudjuk elkerülni a hőség miatti rosszullétet, és amennyiben érezzük, hogy szédelgünk, és el fogunk ájulni, feküdjünk le a földre, és polcoljuk magasra a lábunkat, hogy megkönnyítsük a vér áramlását az agy felé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »