Horvátország több ezer hektárnyi strandot veszíthet a klímaváltozás miatt

Horvátország több ezer hektárnyi strandot veszíthet a klímaváltozás miatt

Veszélyben a horvát turizmus? Néhány évtized múlva lehet, hogy Horvátország már nem lesz ugyanolyan, mint amilyennek most ismerjük. Az éghajlatváltozás az egész világot érinti, az időjárás ingadozása pedig érthető módon a népszerű nyaralóhelyeket is befolyásolja. Mire kell felkészülnünk a jövőben?

Forró napsütés, kellemes tengeri szellő és tiszta tenger – ez azonban az évek múlásával változhat. Az általános időjárási ingadozásokkal összefüggő felmelegedés a turizmusra is hatással van.

Horvátországban is folytatódik a felmelegedés. Az évszázad közepe táján a nyár átlagosan akár 3,5 °C-kal is melegebb lehet.

Betegségek, tüzek és árvizek

A hőmérséklet várhatóan jóval 30 °C fölé kúszik majd, ami aszályt és például a veszélyes betegségek terjedését hozza magával, amit a szúnyogok terjeszthetnek, amelyek a magas hőmérsékleteken is képesek tovább élni és szaporodni. A legészakibb területek hőmérséklete is felmelegszik.

A levegővel az Adriai-tenger is felmelegszik, a hőmérséklete elérheti a 27 °C-ot is,

ami invazív hínárfajok megjelenését idézi elő, és általában hatással lesz a helyi korallokra és a halászatra is, vagyis általában megzavarhatja az élőhelyet, és a víz minőségét is befolyásolja.

Hírdetés

Valószínűleg kevesebb lesz a csapadék, ami negatívan hathat az ivó- és az ipari vízre, de a növényzetre is. A hőséggel párosuló szárazság tűzvészekhez vezet, amelyek egyre gyakrabban sújtják majd a világ különböző területeit.

Szomorú jövő?

A heves esőzések és viharok befolyásolhatják a tengerszintet. Többek között megnehezítik a hajózást, Horvátország pedig elveszíti strandjainak egy részét.

A század közepén 40 centiméterre, a század végére valószínűleg 65 centiméterre emelkedik a vízszint.

Ha a tengerszint fél méterrel megemelkedik, Horvátország több mint 10 000 hektárnyi tengerparti területet veszít el. Ez a tény nemcsak a turistákat érinti, hanem különösen a helyi lakosokat – akár 100 000 ember veszítheti el így az otthonát.

A tengerszint jelentős emelkedése esetén fennáll annak a veszélye is, hogy egyes városok történelmi részeit elönti a víz.

Hasonló forgatókönyv nemcsak Horvátországot fenyegeti, hanem más nyaralóhelyeket is. Lehet, hogy bennünket még nem érint mindez, de a következő nemzedékeket valószínűleg igen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »