Horvátország elnöke Magyarországon

Horvátország elnöke Magyarországon

Horvátország és Magyarország is olyan közép-európai ország, amely segíthet az Európai Uniónak (EU) erősebbé válnia – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök Zoran Milanović horvát államfővel tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten a Sándor-palotában.

A megbeszélésen téma volt az orosz–ukrán háború, az illegális migráció feltartóztatása, az EU nyitása a Nyugat-Balkán felé, az infrastrukturális összeköttetés erősítése, az energetikai együttműködés bővítése, megoldások keresése a demográfiai válságra és a kisebbségek ügye. Elítélik az orosz agressziót, támogatják Ukrajna szuverenitását és függetlenségét, a békére kell törekedni. Az infrastrukturális összeköttetés erősítésével kapcsolatban kiemelte, hogy további alsóbbrendű utak kiépítését is fontosnak tartanák. Novák Katalin a demográfiai válsággal való szembenézésről szólva kijelentette, hogy a családok támogatásával van lehetőség megfordítani a gyermekek számának csökkenését. A kisebbségek ügyéhez kapcsolódva megköszönte a horvát hozzáállást, mivel a Horvátországban élő magyarok támogatásra és megértésre számíthatnak. Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország kiemelten számít Horvátországra energiaellátása diverzifikálásában.

Hírdetés

A köztársasági elnök kiemelte, hogy Magyarország üdvözli Horvátország schengeni tagságát és az euró bevezetését, valamint szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról és a turizmusról is.

A magyar köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy ez Zoran Milanović első hivatalos látogatása Magyarországon, s a horvát államfő bátor kiállása sokban segíthet az európai vezetők tisztánlátásában. Novák Katalin hozzátette, hogy tavaly ünnepelte a két ország a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 30. évfordulóját.

Sokkal több az, ami Európa nemzeteit összeköti, mint ami elválasztja – jelentette ki a horvát köztársasági elnök a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megnyitóján szombaton Veszprémben. Zoran Milanović azt mondta: az Európa kulturális fővárosa cím célja kiemelni az uniós tagországok kulturális gazdagságát, valamint elmélyíteni az európai polgárok körében az azonos kulturális térhez való tartozás érzését, elősegítve egymás kölcsönös megértését. Ugyanakkor a projekt célja annak a tudatnak a fejlesztése is, hogy az európai kulturális tér különböző államok és városok közös hozzájárulásának eredménye. Ez különösen vonatkozik Közép-Európára, amelynek jellegzetesen összetett történelme van, és ez mély nyomot hagy a kultúrán is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »