Horvát Nacionalisták vonultak fel Ausztriában

Horvát Nacionalisták vonultak fel Ausztriában

Több mint tízezer horvát nacionalista vonult fel Ausztriában, hogy II. világháborús horvát katonákra emlékezzenek. A katolikus egyház által szervezett rendezvényen betiltották a náci jelképeket, mert az elmúlt években több összecsapás is volt ezek miatt.

Horvát nacionalisták vonulnak Ausztriában, a szlovén határ közelében, Bleiburg városánál. Több mint 10 ezren zarándokoltak a helyi katonai temetőhöz, ahol 2. világháborús horvát katonák nyugszanak.

„Ez a rendezvény csak a horvátoknak fontos, hiszen itt nyugszanak a honfitársaink. Nem nácik vagyunk, csak emlékezünk az őseinkre. A 90 százalékunk ilyen” – mondta egy felvonuló.

Hírdetés

A probléma hagyományosan a maradék 10 százalékkal van. A felvonulást a 90-es évek eleje óta együtt szervezi a horvát és osztrák keresztény egyház, mégis rendszeresek voltak a náci jelképek és az összecsapások a szélsőjobbos és antifasiszta tüntetők között. Emiatt idén 500 rendőrt vezényeltek ki és betiltották a náci jelképeket.

 „Imádkozni jöttünk. Mindenkinek elmondtuk, hogy a fasiszta jelképek tilosak. Biztos lesz olyan hülye, aki ilyenben jön, hogy provokáljon, Ausztriában is ugyanannyi a náci, mint Horvátországban és az egykori Jugoszláviában” – jelentette ki egy horvát színész, Denis Basic.

Az Usztasa mozgalom ifjúsági nacionalista szervezetként indult, aztán a II. világháborúban kikiáltották a nácibarát független Horvátországot, a katolikus egyház támogatásával. Koncentrációs táborokat üzemeltettek, egyes becslések szerint egymillió szerbet és 10 ezer zsidót öltek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »