Horvát lap: Orbán Viktor Trianon miatt akar revánsot venni

Horvát lap: Orbán Viktor Trianon miatt akar revánsot venni

Orbán Viktor Trianon miatt akar revánsot venni, ezért követel nyíltan etnikai autonómiát a külhoni magyaroknak.
A Jutarnji List című horvát napilap a horvát-magyar gázvezeték kétirányúsításának vitájáról cikkezett hétfőn, úgy vélekedve, hogy Brüsszel az ügyben Zágráb mellett áll, míg az Evenimentul Zilei című román lap Vlagyimir Putyin Európa megosztására irányuló törekvéseit boncolgatta, azt sugallva, hogy Moszkva és Budapest érdekei találkoznak.

A liberális horvát napilap Az Európai Unió (EU) elutasítja Orbán vádjait, miszerint megsértettük a gázellátás biztonságát szavatolni hivatott uniós rendelet előírásait címmel közölte írását. A Jutarnji List felidézi, hogy Magyarország már hónapok óta elégedetlenségének ad hangot, amiért nincs megteremtve a technikai feltétel ahhoz, hogy Horvátországból a természetes gáz ugyanúgy áramolhasson Magyarországra, mint visszafelé.
A magyar állami intézmények és állami vállalatok képviselői “intenzíven lobbiznak Brüsszelben azt állítva, veszélyeztetjük Magyarország energiabiztonságát, és megpróbálják az EB-t meggyőzni arról, hogy Horvátországot kényszerítse rá a gázvezeték kétirányúsítására” – írta a lap.
A cikk szerzője tudni véli, hogy Brüsszel október 1-jén hoz döntést az ügyben, és hajlamosabb a horvát álláspontot elfogadni. Ezt arra alapozta az újságíró, hogy Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke korábban a lapnak úgy nyilatkozott: “kulcsfontosságú, hogy a gázvezeték kétirányúsítása elérhető legyen, amikor a (horvátországi) LNG- (cseppfolyósgáz) terminál megkezdi működését”.
Az újságíró szerint horvát tisztségviselők nem titkolják nemtetszésüket a magyar fél viselkedése miatt, és arra gyanakszanak, hogy az egész történetnek politikai háttere van, amely mögött a két kormány INA-Mol ügyben kialakult nézeteltérése áll.
A Evenimentul Zilei című jobboldali román lap Vlagyimir Putyin Európa megosztására irányuló törekvéseit boncolgató, “A budapesti kis-Putyin egy etnikai bombát élesít Európa közepén” című cikkében azt állítja, hogy az orosz elnök számára Magyarország vonatkozásában “semmi sem értékesebb”, mint a magyar kérdésben rejlő “robbanási potenciál”.
A cikk első felében a szerző egy volt amerikai kémelhárítónak a The Daily Beast portálon közölt elemzését idézve azt fejtegeti, hogy valójában Putyin az a “bábos” aki, Görögországot mozgatja, alternatív útvonalat keresve Európába az orosz gáz számára.
“Ha van Európában (a görög kormányfőnél, Alekszisz) Ciprasznál is feketébb bárány, akkor az Orbán Viktor” – szögezte le az Evenimentul Zilei szerzője, arrogánsnak, megalomániásnak, autoriternek és expanzív nacionalistának nevezve a magyar miniszterelnököt. A cikkíró úgy véli, Orbán Viktort ugyanúgy a “revánsvágy” fűti, mint “mesterét”.
Míg Putyin a Szovjetunió 1991-es felbomlása miatt, Orbán Viktor Trianon miatt akar revánsot venni, ezért követel nyíltan etnikai autonómiát a külhoni magyaroknak, és posztol Nagy-Magyarország és Székelyföld jelképeket Facebook-oldalán – írja az a román lap, levonva a következtetést: “ahol a Nagy-Oroszország és Nagy-Magyarország érdekei találkoznak, ott puskaporszag van”.

Hírdetés

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »