Horvát elnök: Izrael a civilek bombázásával elvesztette a szimpátiámat

Horvát elnök: Izrael a civilek bombázásával elvesztette a szimpátiámat

Az, hogy a horvát külügyminisztérium izraeli zászlót lobogtatott, “idióta” és helytelen – jelentette ki pénteken Zoran Milanovic elnök, hozzátéve, hogy a Hamász által elkövetett atrocitások nem jogosítják fel Izraelt arra, hogy bosszúból civileket bombázzon.

“Szerintem idióta lépés volt, minden Izrael iránti szimpátiám ellenére – amelyet sajnos 15 perc után elvesztettek – a Hamász által elkövetett borzalmak és mészárlások után” – mondta Milanovic újságíróknak, akik a zászlós incidensről kérdezték.

“ELÍTÉLTEM A [HAMÁSZ ÁLTAL ELKÖVETETT] GYILKOSSÁGOKAT, ÉS KIFEJEZTEM ELBORZADÁSOMAT ÉS UNDOROMAT, DE AZ ÖNVÉDELEMHEZ VALÓ JOG NEM FOGLALJA MAGÁBAN A BOSSZÚT ÉS A CIVILEK MEGÖLÉSÉT” 

– TETTE HOZZÁ.

A Hamász szombaton meglepetésszerű támadást indított a Gázai övezet közelében lévő izraeli támaszpontok és települések ellen, a legfrissebb nyugat-jeruzsálemi adatok szerint több mint 1300 izraeli állampolgárt öltek meg.

Izrael hadat üzent a palesztin csoportnak, tüzérséggel és repülőgépekkel bombázta a sűrűn lakott Gázai övezetet, és ígérte, hogy “szétveri” a Hamász vezetését.

A palesztin egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint legalább 1900 palesztin, köztük 614 gyermek és 370 nő vesztette életét a Gázai övezet elleni izraeli csapásokban az elmúlt héten; a minisztérium szerint 7696-an megsebesültek.

Hírdetés

A szociáldemokrata Milanovic gyakran került összetűzésbe a horvát kabinettel, amelyet a nacionalista HDZ vezet. A zászlós gesztus elleni tiltakozását a protokollra hivatkozva magyarázta.

“Más zászlóknak nincs helyük Horvátországban, kivéve szigorúan szabályozott körülmények között” – mondta az elnök.

Hozzátette, hogy a NATO és az EU – amelyhez Horvátország 2009-ben, illetve 2013-ban csatlakozott – zászlaját “kissé” a nemzeti lobogó alá fogja engedni az irodájában, “csak azért, hogy megmutassa, hogy a horvát zászló egy lépéssel fölöttük áll”.

A volt külügyminiszter, aki 2020-ban vette át az elnöki tisztséget, az EU-ban és a NATO-ban is azzal szerzett hírnevet, hogy számos kérdésben szembe ment a hagyományos vélekedéssel.

Júniusban azt mondta, hogy a sok nyugati tisztségviselő által ismételt “dicsőség Ukrajnának” szlogen nem különbözik a nácik második világháborús horvát szövetségeseinek szlogenjétől, amelyet Horvátország imázsára nézve károsnak ítélt.

Az év elején Milanovic ragaszkodott ahhoz, hogy Horvátország nem áll háborúban Oroszországgal, és bírálta a német döntést, hogy tankokat küldjenek Ukrajnába.

Emellett bírálta az EU bánásmódját az olyan tagállamokkal, mint Lengyelország és Magyarország, és azzal vádolta Brüsszelt, hogy “fogyatékos” gyerekként kezeli Horvátországot, olvasható itt.

Megosztás

The post Horvát elnök: Izrael a civilek bombázásával elvesztette a szimpátiámat appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »