Hórusz szeme – Egy ősi, hatalommal bíró jelkép igazi jelentése

Hórusz szeme – Egy ősi, hatalommal bíró jelkép igazi jelentése

Az ókori Egyiptom egyik legjobban ismert jelképe a Hórusz-szem. Az Udzsat-ként is ismeretes mágikus szimbólumról úgy gondolják, hogy védelmet, egészséget és megfiatalodást biztosít. Hatalmas védő erejének köszönhetően Hórusz szeme amulett formájában közkedvelt volt az ókori egyiptomiak körében – mind az élők, mind az elhunytak számára. Még napjainkban is védő szimbólumként alkalmazzák Hórusz szemét.

Drámai eredet: Az áruló és a gyilkos története

 

Hórusz szemének eredete Széth és Ozirisz mítoszából származhat. Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy Ozirisz volt Egyiptom királya, míg testvére, Széth áhítozott a trónra. Csalás révén Széthnek sikerült meggyilkolnia fivérét, így lett belőle az új király. Ozirisz felesége, Ízisz azonban sikeresen visszahozta férjét az életbe átmenetileg a mágia segítségével, így lett várandós Hórusszal.

 

Az Oziriszt gyászoló Íziszt ábrázoló, egyiptomi terrakotta szobor egy ritka példánya. A szobor egy nőt ábrázol, aki a karját fölé emeli, ami egy tipikus gyászoló gesztus. (Louvre Museum / Public Domain )

 

A bosszú ára és a restauráció ajándéka

 

Oziriszből az Alvilág ura lett, míg Ízisz egyedül nevelte fel Hóruszt. Miután Hórusz elérte a felnőttkort, bosszút állt atyja gyilkosán. Hórusz több csatában győzte le Széthet, végül pedig legyűrte nagybátyját. Eme harcok során azonban elveszítette egyik szemét. A mítosz egyik változta szerint Széth hat darabra szabdalta és elhajította azt. Egy másik verzió értelében maga Hórusz vájta ki a saját szemét áldozatként, hogy apját visszahozhassa a halálból. Mindenesetre Hórusz elveszített szemét mágikusan állította helyre Hathor, akit gyakran Hórusz hitveseként jelenítenek meg, vagy Thot, a bölcsesség istene.

 

Miután Hórusz szeme mágikus úton helyreállt, az ókori egyiptomiak úgy gondolták, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Eme jelkép amulettjeit különféle anyagokból készítették, többek között aranyból, lapis lazuliból és karneolból, majd mind az élők, mind a holtak ékszereiként alkalmazták.

 

Hórusz szemének egy ókori faragása. ( Travis / Adobe Stock )

 

Hórusz szeme vajon egy mágikus matematikai jelkép volna?

 

Érdekes módon Hórusz szeme nem pusztán egy mágikus jelkép, hanem az ókori egyiptomiak által alkalmazott matematikai tudás egyik példája is. A korábban említett mítoszban Széth hat részre hasította Hórusz szemét. Hórusz szeme mint szimbólum tehát hat résszel rendelkezik. Mindegyik egy mértékegységet kapott: a szem jobb oldala az ½-et, a pupilla az ¼-et, a szemöldök az 1/8-ot, a szem bal oldala az 1/16-ot, a lefelé kanyarodó része az 1/32-et, míg a könnycsepp az 1/64-et. Ezeket a részleteket összeadva 63/64-et kapunk, s a hiányzó részről úgy tartják, hogy vagy Thot mágikus hatalmát reprezentálja, vagy azt jeleníti meg, hogy semmi sem tökéletes.

 

Az ókori egyiptomi helyesírásban, a „Hórusz-szem” jelképének elkülönített részeiről úgy vélték, hogy különféle törtek leírására használták. (BenduKiwi / CC BY-SA 2.5 )

 

A Hórusz-szem részeinek megkülönböztető jelentése

 

Hórusz Szemének miden egyes része megfeleltethető egy külön érzéknek. A szem jobb oldala a szaglással áll kapcsolatban, mivel ez áll legközelebb az orrhoz és hasonlít erre a szervre. Mondanom sem kell, hogy a pupilla a látást jelképezi, míg a szemöldök a gondolkodást, mivel a gondolatok kifejezésére használható. A szem bal oldala a hallást jeleníti meg, mivel a fül felé mutat, miközben hangszer formája van. A kanyarodó farok része egy elültetett gabona vagy búza szárának hajtására hasonlít. Az élelem reprezentánsaként Hórusz Szemének ez a része az ízlelésnek feleltethető meg. Végül a könnycseppről úgy tartják, hogy a tapintást jelképezi, mivel a szemnek ez a része egy földbe ültetett növényi szárat jelenít meg, vagyis egy olyan eseményt, ami magába foglalja a fizikai kapcsolatot és az érintést/tapintást.

Hírdetés

 

Hogyan használják manapság Hórusz Szemét?

 

Bár az ókori egyiptomi civilizáció befejeződött, a Hórusz Szemének erejébe vetett hit fennmaradt és ezt a jelképet manapság is sokan használják. Példának okért a Földközi-tenger térségében lévő országokban a halászok gyakran rajzolják ezt a jelet a hajóikra védelem céljából. Ezenfelül sok ember viseli Hórusz szemét ékszerként azért, hogy megóvja magát mások rosszindulatától. Mi több, Hórusz Szeme népszerű az okkultisták körében éppen úgy, mint az összeesküvés-elméleteket gyártóknál, akik nem csupán védő szimbólumként, hanem az erő, a tudás és a káprázat jeleként tekintenek a Szemre.

 

Hórusz Szeme látható a műltai Marsaxlokk-ban ennek a hagyományos Luzzu-hajónak az elején. ( Anibal Trejo / Adobe Stock ).

 

Top image: An Eye of Horus pendant.  Photo source: (Jon Bodsworth  / Wikimedia)

By Ḏḥwty

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: https://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/eye-horus-0011014

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Hórusz szeme – Egy ősi, hatalommal bíró jelkép igazi jelentése appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »