Horrorviharok: így készülhetünk fel jobban

Horrorviharok: így készülhetünk fel jobban

Komoly kihívást jelent a meteorológiának, hogy a hétfőihez hasonló, szélsőséges mennyiségű csapadékkal járó viharok jobban előrejelezhetőek legyenek, nagyon komoly fejlesztésekkel és anyagi ráfordítással valószínűleg előre lehet mozdulni az előrejelzést illetően – mondta el az MNO-nak Tóth Tamás meteorológus.

A szakember azonban arra is figyelmeztetett, hogy mivel a légkör minden része nem ismert számunkra, és nincs minden egyes pontjában megbízható mérési információ, ezért a jövőbeli időjárás modellezéséhez közelítő módszereket kell alkalmazniuk.

Mint mondta, a mérőhálózat sűrűsége és az informatikai eszközök fejlesztése komoly anyagi ráfordítást igényel majd a közeljövőben is, van és mindig is volt erre törekvés, de van egy büdzsé, ami behatárolja a fejlesztéseket.

Bajos előre jelezni

Tóth Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a zivatar kialakulásának pontos helyét még akár egy-másfél órával az esemény bekövetkezése előtt sem lehet megmondani. „Általában valószínűségekről tudunk beszélni, hogy melyik országrészben és melyik időszakban alakul ki a hétfőihez hasonló jellegű heves időjárási esemény nagyobb vagy kisebb valószínűséggel” – tette hozzá. Azt azonban előrejelzői szemmel nem akarta egyértelműen kijelenteni, hogy az ilyen típusú viharok egyre gyakoribbá válnának.

Hírdetés

Ismert, hétfőn az egész országot heves, nagy mennyiségű csapadékkal kísért viharok tépázták meg, Budapesten átlagosan másfél havi eső hullott le az égből, de Tóth Tamás szerint volt olyan városrész is, ami kéthavi adagot kapott a nyakába.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Tóth szerint a tegnapi vihar nem egy tendenciába illik bele, inkább a véletlenek összejátszásának tekinthető, a mennyiségi csapadék-előrejelzés alapján benne volt a pakliban, hogy az ország északi-északkeleti részén ilyen komoly csapadékmennyiség is előfordulhat.

Csökken a viharok ereje

Mint mondta, a rekordhosszúságú kánikulának egy hullámzó frontrendszer vetett véget, ami most is itt húzódik a Kárpát-medence, illetve Csehország és Németország felett. Ez volt az a jóval nedvesebb és hűvösebb levegő, ami visszavetette a hőmérsékletet. A viharhoz mindennek annyi köze van, hogy a kánikula végén felénk érkezett az a „fűtőanyag”, ami a heves zivatarokat táplálja.

Tóth Tamás kijelentette: a viharok tendenciája, erőssége a következő napokban mindenképpen csökken, de elmondható, hogy szerda este bezárólag lesznek olyan országrészek, ahol nagyobb mennyiségű csapadék hullhat, erre nagyobb eséllyel az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben kerülhet sor. A kedd délutáni hevesebb zivatarok után az intenzív csapadékgócok erőssége az éjszaka folyamán gyengül, de például az említett országrészekben holnap is elképzelhető tartós esőzés, területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra kell számítani


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »