Horror a Bosnyákon

57 szúrással ölt, semmire nem emlékszik.

A Budapesten biztonsági őrként dolgozó 33 éves Zsolt tavaly március 13-án vidáman bográcsozott barátaival, aztán törzshelyükön, egy sörözőben folytatták az iszogatást. A férfi teljesen normálisan viselkedett, egyébként is csendes, nyugodt ember.

Éjjel két óra körül Zsolt már alig állt a lábán, ezért egyik ismerőse felajánlotta, hogy kocsival hazaviszi, ám a Bosnyák térnél a férfi mindenképpen ki akart szállni. A 7-es busz megállójába ment, ahol meglátta az ott várakozó 50 éves Zoltánt, akinek a táskájában többek között egy pillangókés volt.

A találkozás pillanatában megpecsételődött a sorsuk

Abból, hogy mi történhetett köztük, a mozgó térfigyelő kamerák rögzítettek néhány pillanatot. Először azt, hogy a vádlott lökdösni kezdi az áldozatot. Aztán ahogy a füvön fekszenek, a buszmegálló üvege pedig kitört: valószínűleg átestek rajta. Végül azt látni, ahogy Zsolt döfködi Zoltánt.

13 percen át zajlott a lassú, ütemes, szurkáló mozgás az először ülő, majd hanyatt fekvő férfival szemben. Az áldozatot saját pillangókésével ölték meg. De hogy hogyan került a táskájából Zsolt kezébe, arra semmilyen bizonyíték nincsen. Ahogy annak sincs nyoma, hogy a sértett bármit mondott vagy tett volna, amivel felhergelte a vádlottat.

A percenként megforduló kamera semmi olyat nem rögzített, ami a sértett támadásának megfelelne. Nem látható egyetlen olyan pillanat sem, amikor nem a vádlott beszél, hadonászik, rúg, vagy üti az ülő sértettet.

A döbbent utasok végignézték az áldozat haláltusáját

Aztán egy busz gördült be a megállóba. A döbbent utasok végignézték az áldozat haláltusáját: 57 késszúrást szenvedett el. Egyikük leugrott a buszról, és lerángatta az őrjöngő férfit Zoltánról. Azt mesélte, hogy Zsolt üveges tekintettel nézett rá, nem értette, miért ordít vele. A kiérkező rendőrök se tudtak beszélni a vádlottal, zavartan viselkedett, bilincselés közben pedig olykor elaludt.

Zsolt hajnalban arra eszmélt, hogy megbilincselve ül egy rendőrkapitányságon. Akkor mondták meg neki, hogy előző éjjel gyilkolt. Ám neki az egészből épp csak töredékek villantak be. Az őt vizsgáló szakemberek is megerősítették, és a bíróság is elhitte neki, hogy igazat mond.

Kóros részegség miatt ölhetett

Hírdetés

Zsolt ismerőseit megrázták a történtek, egybehangzóan állították, hogy a férfi egész este jókedvű volt, és nem történt semmi, ami esetleg felbőszíthette volna. Ezért is hitték először azt a híreket hallva, hogy jámbornak ismert barátjukat támadták meg, és nem fordítva. De akkor mi lehetett az oka, hogy ilyen brutálisan és értelmetlenül megölt egy embert, akit még csak nem is ismert?

Zsolt viselkedése gyanút ébresztett ügyvédjében: felvetődött, hogy védence egy ritka jelenség, a kóros részegség miatt fordult ki magából. Az ember ilyenkor majdnem ugyanúgy viselkedik, mint a szokványos ittasságnál, ám van valami, ami alapvetően elkülöníti a patológiás részegséget a normálistól, magyarázta a Kékfénynek Baraczka Krisztina igazságügyi elmeorvos szakértő.

Beleképzelhetett valamit a helyzetbe

Van egy előkészítő fázis, amikor megváltozik a személy és a világ kapcsolata, hallucinál, illúziói vannak, és ezek az élményei negatív irányba befolyásolják.

A patológiás részeg pszichózist él át, tudata fokozatosan szűkül, kóros élményei kezdik vezérelni, és tudatzavart állapotba kerül. Zsolt nem először ivott alkoholt életében, ám ezúttal elborult az elméje: talán a pillangókés látványa vadította meg, mert beleképzelt valamit a helyzetbe, ami valójában nem is létezett.

A szakemberek feltételezik, hogy teljesen mindegy, ki mennyit iszik ahhoz, hogy kóros részegség állapotába kerüljön. Nem kizárt, hogy magában az italt fogyasztóban történhet olyan elváltozás, ami miatt másként dolgozza fel az alkoholt. A tudomány csak találgat, hogy minek az együttállása okozhatja: a kimerültségtől az időjárásig.

Az illető mindenkit megdöbbent, mert olyat tesz, ami korábban egyáltalán nem volt rá jellemző: érzékcsalódások, kóros téveszmeszerű ötletbetörések, kóros motiváció, a magatartás énidegensége, mely a korábbi viselkedéstől gyökeresen különbözik, az adott helyzethez képest inadekvát cselekvés, hirtelen, heves, túlméretezett indulatkitörés.

Az 57 késszúrás miatt Zsoltot különös kegyetlenséggel is megvádolták, amelyért akár 20 évnyi börtönbüntetést is lehet kapni. Ám ha bebizonyosodik, hogy a vádlott kóros részegség állapotába került, az illető nem büntethető, bármit is tett. Az már a végzet újabb játéka, hogy a boncoláskor megállapították: Zoltán, az áldozat is erősen ittas volt akkor éjszaka, így akadt össze egy őrjöngő részeggel.

A patológiás részegségnek van egy részleges formája is, ahol nem minden tünet fordul elő, erre magyar elmeorvos-szakértők jöttek rá. Ilyenkor a bíróság büntethet, de korlátlanul enyhítheti azt. Zsoltot több igazságügyi szakértő is megvizsgálta, ám a szakvélemények szögesen ellentétes dolgot állítottak: az egyik szerint Zsolt kórosan részeg volt, a másik szerint azonban nem. Egy harmadik szakértői vélemény végül megerősítette az ügyvédnő sejtését, amit korábban sem a nyomozók, sem az ügyészség nem vizsgált meg.

A patológiás részeg állapotban elkövetett emberölésnek nem nagyon van gyakorlata

A hazai bíróságokon nem nagyon akadt eddig hasonló ügy, ahol beigazolódott, hogy a vádlott nem szokványos részegségében követte el a bűncselekményét. Törvény ugyan van rá, de példa nincs az alkalmazására. Talán ennek tudható be, hogy felemás ítélet született a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság elfogadta, hogy Zsolt kóros elmeállapotba került az alkoholtól, ami súlyosan korlátozta belátási képességeit, tehát akár nullára is enyhíthető a büntetése. Másfelől megbüntették, mert ivott – méghozzá nagyon sokat. Így mindössze kicsivel a törvényi minimum alá engedték le a büntetését, 10 és 20 év között is kaphatott volna, de csak 9 évet ítéltek meg neki, amit fegyházban kell letöltenie.

Zsolt és ügyvédje nem ilyen ítéletre számított, ezért lényeges enyhítésért fellebbeztek

A pernek tehát még nincs vége, a férfi addig házi őrizetben lesz, és pszichiáterhez jár. A Zsoltot vizsgáló pszichológusok szerint a személyisége is hozzájárulhatott a történtekhez: alapvető jellemzője, hogy elfojtja agresszióját, és erősen szorong. A mélyben feltornyosuló indulatait az eddig ártalmatlannak ismert férfi erős kontroll alatt tartotta, az alkohol fékeket oldó hatásárára azonban robbanásszerűen törtek elő belőle.

Az áldozat öccse megtörten annyit mondott: korrekt és precedens értékű ítélet született, melynek az az üzenete a társadalom felé, hogy önhibánkon kívül nem leszünk részegek, és nem sodorjuk magunkat ilyen helyzetbe.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »