Hoppál Hunor: Merkel “megcsinálta”

Hoppál Hunor: Merkel “megcsinálta”

„Wir schaffen das!” – hangzott el három éve az azóta szállóigévé vált mondat a német kormányfő szájából. E három szócska magyarul annyit tesz: megcsináljuk! Ezután mindössze néhány hét leforgása alatt kártyavárként omlott össze az „érvelés”, miszerint a migrációs válság kezelésére a Willkommenskultur eszelős intézménye a megoldás. Merkel egészen mostanáig ragaszkodott rögeszméihez, azonban néhány napja lényegében beismerte kapitális hibáját. Hogy az illegális migráció káros mivoltának kinyilvánítása milyen szándéktól vezérelt, kérdéses. Egy biztos: Merkel bevándorláspolitikája végleg megbukott.

Habár a kancellár azt nyilatkozta, hogy az illegális bevándorlást meg kell akadályozni, e mondat mellé rögtön hozzátette: ezt helyettesítendő a migráció legálissá tétele fontos. Azonban Merkel részéről meglepő azon nyugodt szívvel orbáninak mondható gondolat megerősítése, miszerint a rászorulóknak helyben kell segítséget nyújtani.

Ám kétszínű ez a politizálás, hiszen amellett, hogy a Bundesmutti a migráció egy fajtája ellen (most először) kiállt, zászlajára tűzte a bevándorlás alternatív formái képviseletének ügyét. Viszont egyértelműen érzékelhető az elmozdulás a szélsőségesen bevándorláspárti álláspontról – legalábbis kommunikációs szempontból.

Hiteles beismerés, vagy kommunikációs fogás?

Az első lehetőség sajnos hamvában holt. Hogy lenne hiteles egy ilyen váltás Merkel részéről, ha mostanáig napirenden van a bevándorlásellenes országok EU-s pénzcsapjainak elzárására vonatkozó javaslata? És ha a szövegelést nemcsak intézkedés, de még egy tervezet összeállítása sem követte? Talán előremenekülés ez, mellyel a személyes felelősségével való majdani szembesítést szeretné elkerülni. Esetleg azt gondolhatja, ezzel majd igazolni tudja magát, ha egyszer számonkérésre kerül sor országa tönkretétele miatt. Két dolog biztos: a kancellár mondataira bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy hitelesek. Valamint Merkel mindenféleképpen ki szeretné tölteni a ciklusát.

Ami azonban még a fentebb tárgyalt nyilatkozatnál is érdekesebb, a kancellár állásfoglalása a németországi antiszemitizmus ügyében. Habár a maszatolás jelen esetben sem volt hiánycikk, ez már kudarca valódi beismerésének tekinthető. Merkel szerint a tömegesen betelepülő arab migránsok az antiszemitizmus új formáját honosították meg Németországban. Kijelentette, ma már egy zsidó óvoda, iskola, vagy zsinagóga sincs hazájában, ahol ne lenne rendőri védelem.

Ilyen egy igazi 21. századi liberális sikersztori! A 2. világháború után 70 évvel a szélsőségesen túlkompenzáló német politikai- és médiaelitnek sikerült elérnie, hogy a nemzeti érzelembe beleképzelt antiszemitizmustól rettegve, boldog-boldogtalant a keblére ölelve újra meghonosítsa Németországban a zsidóellenességet. Elvitathatatlan eredmény!

A német vezetésnek a „Wir schaffen das” hangoztatása helyett talán kisebb mellénnyel és több ésszel kellett volna hozzáállnia Európa jelenlegi legsúlyosabb válságához. Talán fel kellett volna mérni, ki a szövetséges és ki az ellenfél a migráció koordináta-rendszerében. És mondjuk nem lenácizni kellett volna az izraelita közösséget megvédő magyar miniszterelnököt, hanem a példáján felbuzdulva cselekedni. Ám így jobb híján a minden utcasarokra zsidóüldözőket hallucináló német haladók a valóságba visszatérve azzal szembesülnek, hogy évtizedes téveszméjük mára rideg realitássá vált.

Szerző:

Hírdetés

Hoppál Hunor

 

The post Hoppál Hunor: Merkel “megcsinálta” appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »