Hoppá! Távozik az Állami Számvevőszék alelnöke?

Hoppá! Távozik az Állami Számvevőszék alelnöke?

Az ÁSZ belső viszonyait jól ismerő forrásunk állítja, hogy Warvasovszky összerúgta a port az ÁSZ elnökével, és a lemondását tervezgeti. A helyére valószínű, hogy Holman Magdolna felügyeleti vezető kerülhet. 

Ha a mandátuma lejárta előtt öt évvel Warvasovszky tényleg lelépne, akkor annak komoly oka lenne. Nem lennénk meglepve, ha az ÁSZ-ra nehezedő politikai nyomásnak erősen köze lenne ehhez. Ahogyan a Fidesz által megszállt és lealjasított médiából is sorra távoznak meghatározó újságírók, úgy az ÁSZ-ban sem egységes a fogadtatása annak, hogy egyértelmű pártpolitikai célokra használják a szervezetet. 

Warvasovszky 2010-ben lett az Állami Számvevőszék alelnöke, amikor is a Fidesz frakciója jelölte az akkor 60. életévét töltő székesfehérvári polgármestert a pozícióra. Ő korábban a város első embere az MSZP, az SZDSZ, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és több nyugdíjas szervezet támogatásával lett (helyére végül Cser-Palkovics András kerülhetett). Vele egy időben került kinevezésre az ÁSZ élére Domokos László fideszes országgyűlési képviselő is. 

Mint ismeretes, október elején a hatalom nyíltan antidemokratikus támadásba kezdett a legnagyobb ellenzéki párt ellen, amikor is nyomozást rendelt el a volt fideszes politikus által vezetett ügyészség a Jobbik számvevőszéki ellenőrzésével összefüggésben a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett ÁSZ beadványa alapján. Ezt követően egy Fidesz-közeli szervezet már a Jobbik betiltásáról értekezett. Az ügyészség nyomozást indított, a Magyar Közlöny pedig egyetlen módosítás miatt jelent meg, ebben a pártok szankcionálhatóságát szabályozzák.

Ezzel szemben a Jobbik folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy ahogy korábban, most is mindenben együttműködnek, vagyis együttműködnének a számvevőszékkel, csakhogy álláspontjuk szerint pont az ÁSZ nem hajlandó együttműködni velük. Szemléletes példa volt erre mind a két olyan alkalom, amikor Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója kétszer is mepróbálta személyesen (miután az online lehetőséget elzárták előle) átadni a kért adatokat az ÁSZ-nak, de senki nem volt hajlandó átvenni tőle. 

Hírdetés

Volner János, a legerősebb ellenzéki párt képviselője így foglalta össze nemrég a Jobbik álláspontját:

„Mi nem az ÁSZ-t, hanem a Fideszt akarjuk legyőzni, még akkor is, ha a Fidesz szakmai érvek híján a számvevőszéket és az ügyészséget használja fel ahhoz, hogy legyőzze a Jobbikot. Innen is üzenjük a Fidesznek, a Jobbik keresztbe fog feküdni az Orbán-tervnek: nem engedjük, hogy a diktatórikus eszközöket az élet minden területére kiterjesszék. Jövőre minden kormányváltó szavazót összefogva le fogjuk váltani a Fideszt, helyreállítjuk a jogállami normákat és a ma lábbal tiport szabadságjogokat.”

A frakcióvezető azt is mondta: pártja mindig a törvényesség talaján állt, míg a Fidesz 2010-es kampányköltései vizsgálatra szorulnak, állítása szerint ugyanis a kormánypárt csak az összeg harmadát vallotta be az ÁSZ-nál, így felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja.

Nyikos László, az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke portálunknak korábban így írta le a szervezet jelenlegi eljárását:

„Az ÁSZ szóban forgó akciója az ötvenes évek hírhedt Állami Ellenőrzési Központjának felfogásához hasonlít, ami az ellenőrzöttet ellenfélnek, ellenségnek tekintette, és célja a félelemkeltés, a minden áron való hibakeresés volt.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »