Hoppá! Szerdán már tárgyal a kormány a gazdag migránsokról

Hoppá! Szerdán már tárgyal a kormány a gazdag migránsokról

A hvg.hu információi szerint eldőlt, az év végéig beszüntetik a letelepedésikötvény-bizniszt, már csak az a kérdés, hogy sikerül-e mindezt az alaptörvény-módosítás tervezett időpontja, november 8-a előtt véghez vinni.

A lap tudni véli, hogy már megszületett a kormányzat elvi döntése arról, hogy év végéig beszüntetik a kötvények forgalmazását és – a már megvásárolt papírokat nem bolygatva – 2021-ig kivezetik a befektetési piacról a konstrukciót.

„A Fidesznek döntenie kell: a gazdag migránsok pénze vagy az ország védelme a fontosabb?”

A Jobbik elnöke napirend előtti felszólalásában felhívta a kormány figyelmét, hogy az érvénytelen népszavazáson a 98 százalék nemmel szavazó magyar ember a letelepedési kötvények révén történő letelepítésekre is nemet mondott.Ismét leszögezte, hogy a legerősebb ellenzéki párt csak a letelepítésikötvény-biznisz felszámolása esetén szavazza meg november 8-án az alkotmánymódosítást.”Se gazdag migráns, se gazdag terrorista ne jöjjön”- hangsúlyozta Vona Gábor.

Most csak az a kérdés, hogy képesek lesznek-e ezzel megmenteni a hetedik alaptörvény-módosítást. Ami most valóban szimbolikus kérdés, hiszen egy érvénytelen népszavazás után egy elbukott alkotmányozási kísérlet komoly törést jelenthet a gépezetben.

Hírdetés

A határidő közeleg, a jelenlegi elképzelések szerint november 8-án döntenie kell a Háznak a kötelező betelepítési kvóták elleni alaptörvényi védelemről. Csakhogy ebben egyedül a Jobbik lehet konstruktív partner (a baloldali törpepártok és a függetlenek kezdettől fogva elutasították a kormány kezdeményezését, az LMP pedig kijelentette, hogy nem fog „gombot nyomni” a szavazás alatt).

Ez a nyilatkozat húzza keresztbe Orbán számításait

Ismert, Vona Gábor az Orbán Viktor miniszterelnökkel való négyszemközti találkozó után bejelentette, pártja csak abban az esetben fogja támogatni a népszavazást követő Alaptörvény-módosítást, ha az nem csak a szegény migránsokat, hanem a gazdagokat is távol tartja Magyarországtól. Jelenleg ugyanis a letelepedési kötvényeken keresztül ezrével kapnak magyarországi jogokat az államtól, egyszerűen csak azért, mert fizetnek érte.

A Jobbik viszont a betelepítés minden formáját, így a Rogán Antalhoz kapcsolható kötvény-programon keresztül érkező migránsokat sem engedné be az országba.

A kétharmadhoz két képviselő szükséges.

A terv

Így napirendre került a konstrukció kivezetése. A hvg.hu szerint a megoldás technikai részleteiről kedden tárgyal a stratégiai kabinet, szerdán pedig a kormány, az egészet pedig bele is pakolják rögtön az államháztartási törvény Nemzetgazdasági Minisztériumban készülő, jövő héten amúgy is benyújtani tervezett módosításába.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »