Hoppá!!! Így leplezte Simicska érdekeltségét a rádiója

Hoppá!!! Így leplezte Simicska érdekeltségét a rádiója

Durván érvényesült a tulajdonosi érdek a minap a Class FM és a Hír TV híradásaiban. A Simicska-tulajdonú Mezort által bérelt földek tulajdonosváltása a hírszerkesztők fantáziáját is megmozgatta. Mindenki tűkön ülve várhatja, hogy mikor készít Veiszer Alinda közéleti-értelmiségi interjút Sebestyén Balázs műsorvezetővel a szántóföldi növénytermesztésről, esetleg a lepattanó milliókról.

A rossz emlékű november hetedikén számos fontos dolog történt a világban és Magyarországon. Tartós hiány lépett fel Németország és Svédország IKEA áruházaiban a migránsok miatt, visszavonta a szíriai menekültek jogainak szűkítéséről szóló nyilatkozatát Thomas de Maizière német belügyminiszter, Budapesten szmogriadót hirdettek, folytatódott Hiller István és az MSZP valósággal folytatott belharca.

Két Bieber, egy Simicska, meg egy jó kis Kasza

A Class FM piacvezető kereskedelmi rádió legfontosabb híre azonban szombat délután egy Magyar Nemzet-interjú volt. A lapban az eddig a nagyközönség számára jóformán ismeretlen cégvezér, a Mezort Zrt. vezetője, egy bizonyos Purgai Ferenc arról értekezett, hogy nem érdemes megvenni a cége által bérelt állami földeket, mert az „esetleges új tulajdonos” nem emelheti meg a bérleti díjat. A Mezort Zrt. által bérelt 18 ezer hektár állami földből 14 ezer hektár kerül kalapács alá. Természetesen a rádióadó nagy szabadságot élvez abban, hogy mit tekint egy adott napon Magyarország legfontosabb hírének, amellyel egy sima Bieber-örökbecsű, egy The Biebers-vinnyogás és egy felejthetetlen Kasza Tibi-opus között elkápráztatja az egyszeri autóvezetők százezreit.

Simicska mögött: félig takarásban Purgai Ferenc, a Mezort vezérigazgatója (a kép forrása: mno.hu)

Szakmai etika helyett tulajdonosi érdek

Hírdetés

Csakhogy mégis van egy apró bökkenő. A Simicska Lajos tulajdonában álló Class FM ugyanis elfelejtette bemondani, hogy itt a Simicska Lajos által tulajdonolt Mezort Zrt. nevű cég ügyeiről van szó, amelyről nem mellékesen a szintén Simicska-médium Magyar Nemzet írt. A lapban még volt annyi korrektség, hogy címlapján feltüntette a tulajdonosi összefonódást. Az országos elérésű, milliók által hallgatott kereskedelmi rádió azonban egyszerűen elfelejtette bemondani, hogy most „félperces tulajdonosi nyomásgyakorlás érdekérvényesítés” következik. Így aztán a nagybirtokos földbáró céghálóit kevéssé ismerő hallgató számára nem lehetett világos, hogy egyoldalú simicskista agymosásban részesült.

Minden bizonnyal nem az történt, hogy S. Lajos udvartartása megeresztett egy telefont a Class FM hírszerkesztőjének, hogy vegye elő az aznapi Nemzetet, és emelje ki az interjú főüzenetét. Bizonyára az is teljességgel kizárt, hogy a tulajdonosi kör egyszerűen lediktálta az aznapi vezető hírt. Mindenesetre, Simicska „mindenkit kib…k” Lajcsinak minden klassz hírekkel megtöltött nap ajándék, hiszen 2016 őszén lejár a Class FM médiaszolgáltatási szerződése.

Hírelhelyezés a „független” Hír TV-ben

„A legfontosabb azonban az volt, hogy megértettem, ha szakmailag valami vállalhatatlan, akkor fel kell állni és el kell jönni” – mondta nemrég a sebesen liberalizálódó Hír TV új arca, Veiszer Alinda. Szakmailag kevés annál vállalhatatlanabb dolgot lehet elképzelni, mint amilyen a Mezortos „tulajdonosi termékelhelyezés”, amely a Hír TV-ben is megtörtént. Más, korrektül eljáró, nagyobb médiumok ilyenkor fel szokták hívni a néző figyelmét a tulajdonosi összefüggésre (pl. ha az Origo a Telekomról ír). A magát korábban polgárinak és nemzetinek valló, valójában Simicska aktuális érdekeit kiszolgáló Hír TV tegnapi riportjában ez a jelzés természetesen elmaradt.

Van kiút a függésből Veiszer Alindának, Sebestyén Balázsnak és társaiknak

„A médiatartalom-szolgáltató munkavállalója, vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy jogosult a médiatartalom-szolgáltató tulajdonosától (…) való szakmai függetlenségre és a médiatartalmak befolyásolására irányuló tulajdonosi vagy támogatói nyomásgyakorlással szembeni védelemre (szerkesztői és újságírói szabadság).” – mondja ki a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 7. §(1) bekezdése. A következő passzus arról ír, hogy az ellenállás miatt nem érheti őket joghátrány.

Lefordítjuk: a 2013-ban családi cégével 123 milliós árbevételt elérő, korábbi kollégáját „morális árulással” vádoló Sebestyén Balázsnak, a független médiaharcos Veiszer Alindának és a többi nagyszájú médiahősnek a Class FM-nél meg a Hír TV-nél nem kell letérdelnie. A hatályos magyar jogszabályok ugyanis mindenkit megvédenek a tulajdonosi nyomásgyakorlástól. Csak akarni kell.


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »