Honvédő kultúra – 140 éve halt meg Rózsa Sándor (+új Romer klip)

Honvédő kultúra – 140 éve halt meg Rózsa Sándor (+új Romer klip)

140 éve, ezen a napon halt meg a leghíresebb magyar betyár. Az évforduló alkalmából a Romantikus Erőszak egy új dallal készült, amely méltó emléket állít a halhatatlan legenda, Rózsa Sándor előtt. Gratulálunk Sziva Balázsnak és a Romantikus Erőszaknak!

SZIVA BALÁZS MEGEMLÉKEZŐ FACEBOOK BEJEGYZÉSE ÉS AZ ÚJ ROMER KLIP BEMUTATÓJA

Rózsa Sándor 1813-ban született. Huszonhárom éves korától élt törvényenkívüliként a Dél-Alföld pusztáin. 1848-ban 150 fős felfegyverzett lovascsapata élén beállt a magyar seregbe. A szabadságharc leverése után az osztrák hatóságok el akarták fogni, de sikerült kitörnie a katonák gyűrűjéből és hosszú éveken át nem akadtak a nyomára annak ellenére sem, hogy elfogatása érdekében hatalmas összeget, 10000 ezüst forint vérdíjat tűztek ki a fejére. 1857-ben egy áruló feladta a pandúroknak. Halálra ítélték, amit életfogytiglani rabságra változtattak, mert az osztrákok nem akartak mártírt csinálni a személyéből. Tirolban, Kufstein várában töltötte a büntetését a politikai foglyok között. A kiegyezés után, 1868-ban amnesztiát kapott, de egy év múlva megint elfogták és életfogytiglani fegyházra ítélték. Haláláig Szamosújváron raboskodott, az 1267. számú rabként. A magyar nép körében már életében mítosszá vált, nevét dalok és legendák őrzik.

Hírdetés

Betyárballadák címmel január legelején jön ki a ROMER csupa törvényenkívüli betyár nótát rejtő lemeze a Hadak Útja Kiadónál. A lemezhez azonban már december 28-án, a hivatalos megjelenés előtt, a budapesti évzáró koncertünkön is hozzá lehet majd jutni. A 7 számos CD-n több különleges vendég is szerepel.

Ezzel a kiadvánnyal vezetjük fel a Romer 25, Kalapács-Rudán ➽ Bp. Barba Negra jubileumi koncertünket, amelyre 2019. március 15-én kerül majd sor. A CD előrendelés december 3-án indul!

AZ OI-KOR RÓZSA SÁNDORRÓL SZÓLÓ NÓTÁJA, AMELY SZINTÉN A NEMZETI ROCK ÜZENETÉVEL EMLÉKEZIK A HALHATATLAN BETYÁR VEZÉRRE:

(Betyársereg)


Forrás:betyarsereg.hu
Tovább a cikkre »