Honvéd: „A Craiova ügyvédje nem értette, miért reklamálunk”

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékes testülete szerdán Nyonban meghallgatta a Budapest Honvéd képviselőinek álláspontját a román Universitatea Craiova elleni Európa-liga-selejtezős párharc botrányba fulladt visszavágója kapcsán. A kispesti klub hivatalos honlapján Mendelényi Dániel tulajdonos beszélt a Svájcban történtekről.

„Csaknem másfél órás meghallgatáson vagyunk túl. A klub képviseletében Kun Gábor ügyvezető, az általunk megbízott, hasonló ügyekben nagy tapasztalattal bíró ügyvédi stáb egy képviselője, valamint jómagam vettünk részt ezen – idézi Mendelényi Dánielt a honvedfc.hu. – Maga a meghallgatás két részből állt. Készítettünk egy videót a meccsen történtekről, amivel szerettük volna egy kicsit bemutatni, hogy a játékosainknak, szurkolóinknak és a szakmai stábnak mit kellett átélnie azon a mérkőzésen. Először ezt a videót vetítettük le a bizottság tagjainak, valamint a Craiovát képviselő ügyvédnek, hogy kontextusba helyezzük a történteket. Hangsúlyoztuk, hogy milyen károkat okozott ez a botrány, nemcsak a csapatnak, de a magyar, sőt az európai futballnak is, és ezt követően megfogalmaztuk a jogi kifogásainkat.”

„A Craiova ügyvédje nem értette, miért reklamálunk a »TRIANON« felirat miatt, mivel szerinte a játékosok azt sem tudják, hogy ez mit jelent. Természetesen mi tiltakoztunk ez ellen, hiszen ahogyan a lelátón lévő szurkolók, úgy a játékosok is pontosan tisztában vannak ennek jelentésével!” – folytatta a Honvéd tulajdonosa, aki az UEFA részéről nem sok jóra számít az ügyben.

„Sok mindenkivel beszéltünk a meghallgatás után, és azt láttam, hogy a szimpátiát kivívtuk, s ezzel a magyar futballt is pozicionáltuk nemzetközi szinten. Ez viszont egy jogi folyamat, ami az UEFA szabályrendszere mentén zajlik, s ez a szabályrendszer, meglátásunk szerint, nem ad lehetőséget arra, hogy igazunk legyen. Az UEFA ügyvédje tudomásunkra is hozta, hogy az idő előrehaladtával értelmetlenné vált az eljárás, hiszen a Craiova is kiesett azóta az Európa-ligából. Ezt a választ egyébként megkaptuk korábban írásban is, már a meghívóban is szerepelt ez az álláspontjuk, mondhatni előre elküldték az »ítéletet«. Kicsit »Pelikán elvtársas« volt az egész. Most egyelőre várunk a döntésre, még ha az valószínűleg formalitás is.”

Hírdetés

Akkor mégis miért utazott ki a Honvéd vezetősége Svájcba?

„Nem volt hiábavaló, hogy beleálltunk ebbe a reménytelennek látszó küzdelembe. Biztosak vagyunk abban, hogy hozzájárultunk ahhoz, hogy a jövőben az UEFA még komolyabban vegye a szélsőséges, nemzetgyalázó megnyilvánulásokat. (…) Természetesen nem kívánjuk senkinek, hogy hasonló cipőbe lépjen, de ha mégis ilyen helyzetbe kerülne a jövőben egy magyar csapat, akkor azt hiszem, más megítélésben fogják részesíteni. Kitapostunk egy utat, ahová előttünk önszántából még egy magyar klub sem lépett.”

S hogy mindezek ismeretében milyen döntésre számítanak a Honvédnál?

„Nekünk a legnagyobb siker ebben a történetben az erkölcsi győzelem lehet, hiszen itt a foci tisztaságának megőrzésén van a hangsúly. Mi ennek érdekében megtettünk mindent, a határidőket nemcsak betartottuk, elébe is mentünk, innentől az UEFA-n múlik minden” – zárta mondandóját Mendelényi.

Mint ismert, az UEFA etikai bizottsága a Honvédot korábban tízmillió forintos (30 250 euró) pénzbüntetéssel és részleges stadionbezárással (szektorbezárással), míg a Craiovát 60 ezer euróra, valamint három zárt kapus mérkőzésre büntette a romániai El-selejtezőn történtek miatt.

Nemzeti Sport


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »