Honduras is keményen könyököl a zsidócsicskasági versenyben

Honduras is keményen könyököl a zsidócsicskasági versenyben

Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét Honduras – jelentette be a közép-amerikai ország elnöke helyi idő szerint vasárnap a Twitteren.

Juan Orlando Hernández közölte, hogy országa még az év vége előtt szeretné megnyitni az új nagykövetséget Jeruzsálemben, ha ezt a koronavírus-járvány alakulása lehetővé teszi.

Hírdetés

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is megerősítette, hogy a cél a diplomáciai képviselet megnyitása még az idén, s egyúttal Izrael is nagykövetséget nyit Hondurasban, ahol jelenleg diplomáciai irodát tart fenn, amely a nyáron nyílt meg.

Ezt megelőzően mindössze két ország, az Egyesült Államok és Guatemala költöztette át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. (Paraguay is belépett a cionista elitklubba 2018-ban, de nem tartott sokáig. Több más ország kormánya is tett az utóbbi években hasonló bejelentéseket, illetve kezdett puhatolózni, de több költözés egyelőre nem valósult meg  – a szerk.)

Jeruzsálem státusa a közel-keleti békefolyamat egyik sarkalatos kérdése, mert jelenleg a legtöbb külképviselet Tel-Avivban működik, Jeruzsálem jogállását pedig a nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli-palesztin tárgyalásokon kell tisztázni. Izrael egy és oszthatatlan fővárosának tekinti Jeruzsálem egészét, amelynek keleti részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el. A palesztinok pedig azt követelik, hogy ott lehessen majdani államuk fővárosa.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »