Hónapokig tarthat a barlangban rekedt diákok kimentése

Hónapokig tarthat a barlangban rekedt diákok kimentése

Akár négy hónapig a föld alatt maradhat a barlangban rekedt 12 diák és fociedzőjük Thaiföldön, elképzelhető, hogy búvártanfolyamatot tartanak nekik.

A heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenhárom fős csoportot naponta ellátják élelmiszerrel, vízzel, gyógyszerekkel. Elképzelhető, hogy búvárórákat adnak nekik, bár a szűk, kanyargós barlangrendszerben gyerekek számára rendkívül veszélyes lehet egy ilyen kiúszási próbálkozás. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a búvároktatás után biztonságosan tudnak navigálni a a járatok sáros, zavaros vizeiben. 
 

Hírdetés

Elképzelhető tehát, hogy megvárják, amíg leapad a víz, és közben próbálják kiszivattyúzni vagy elvezetni azt.
Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn közölte: 
Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket.

A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik, az áradásokat okozó esős évszak általában szeptemberig, októberig tart, s félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni. 

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. 
Ezután orvosok vizsgálták meg őket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk vannak kilenc napos föld alatti tartózkodás után.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »