Homoszexuális szervezet és liberális jogvédők tennének keresztbe az új gyermekvédelmi törvénynek

Homoszexuális szervezet és liberális jogvédők tennének keresztbe az új gyermekvédelmi törvénynek

A kormány végre kezébe vette a gyermekvédelem ügyét, és egy törvényjavaslat szerint akár el is vehetik a gyermekeket azoktól a szülőktől, akik megtagadnak minden együttműködést a hatóságokkal, például nem engedik be a házba a védőnőt, vagy az orvost. A TASZ szerint ezzel „jól működő családokat” szakíthatnának széjjel.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival való együttműködés elhárítása, az attól való elzárkózás súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben – erről szól az a kormánypárti törvényjavaslat, ami szerint a szűrővizsgálat elmulasztása esetén a védőnőnek kötelező lesz eljárást kezdeményeznie a járási hivatalnál.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy tilos lesz elutasítani a jelzőrendszer tagjaival való együttműködést: nem lehet elutasítani sem a védőnői, sem a gyermek-, sem a háziorvosi, sem a bölcsődei, sem a köznevelési intézménnyel való együttműködést.

Erre azért van szükség, mert az elmúlt években több olyan tragédia is történt, amit a szülők szándékosan okoztak, miközben a hosszan tartó kínzásokról a gyermekvédelem vagy semmit, vagy csak nagyon keveset tudott.

Gyöngyösön idén tavasszal halt meg egy 1,5 éves kislány: a szülők orvosi segítség kérése nélkül nézték végig, hogy a 7 kilós gyermek 3,5 kilóra fogy, majd meghal, miközben a gyermekjólétisek előtt nem nyitottak ajtót. Nem sokkal később Recsken szenvedett olyan súlyos fejsérülést egy két hónapos csecsemő, hogy még otthon meghalt. Emlékezhetünk azonban az agárdi fényevőkre is, akik 2013-ban halálra éheztették másfél éves kisfiúkat: a szülők a védőnőt többszöri próbálkozása ellenére sem engedték be a házba, pedig ha ez törvényileg tilos lett volna, nyilván kiderült volna, mit művelnek a házon belül.

A törvénymódosítást benyújtó Horváth László szerint mivel a gyöngyösi és a recski esetek során is „visszaeső” szülőkről volt szó, akik korábban már bántalmazták másik gyermeküket, fontos, hogy a jelzőrendszer tudjon arról, nem egyedi esetről van szó. Ezért javasolják azt, hogy az együtt nevelkedő testévek esetében a gyámhatósági eljárást együtt, egy eljárásban kell kezelni – magyarázta.

Rendőri segítséggel jöhet vissza a védőnő

Hozzátette: arra is javaslatot tesznek, hogy azonnali intézkedést igénylő esetben a szülők elővezetése ügyészi jóváhagyás nélkül is megtörténjen, mivel a bizonyítékokat -például egy csontsovány gyermeket- eleve csak akkor láthatnak a szakemberek, ha már valahogyan bejutottak az ingatlanba.

Hírdetés

Rögzítenék azt is, hogy a jelzőrendszer tagjaival való együttműködés elhárítása, vagy elzárkózás azonnal súlyos veszélyeztetésnek minősül. Nem elfogadható az, ami Gyöngyösön is történt, hogy a szülő telefonon mondja be a gyerek adatait – jegyezte meg,

tehát innentől kezdve ha valaki nem engedi be a védőnőt, az rendőrökkel jön vissza az ajtó elé.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a kormány támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot. Közölte, jelenleg az újszülöttek és a tanköteles korú gyerekek szűrése kötelező, a jövőben gyakoribb lesz a gyermekek szűrése, amelyen kötelező is lesz a megjelenés.

A szűrővizsgálat elmulasztása esetén a védőnőnek kötelező lesz eljárást kezdeményeznie a járási hivatalnál – tette hozzá. Elmondta, egyértelművé teszik, hogy a gyermek veszélyeztetettségére vonatkozó jelzésre más ágazatok esetében is a gyermekvédelmi törvény szabályai az irányadóak. Hozzátette: a napokban nyújtják be a gyermekvédelmi törvény azon módosítását, amely két további, a megyei és az országos szintet vezeti be a jelzőrendszerben, emellett létrejön egy országos jelzőrendszeri hívószám.

A TASZ szerint ezzel „jó családokat” szednének szét

A Társaság a Szabadságjogokért nevű liberális jogvédő szervet tiltakozik a törvénymódosítás ellen. Azt mondják, a javaslat nem alkalmas a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, ugyanakkor tömegesen vezethet családok indokolatlan szétszakításához.

A TASZ szerint reális forgatókönyv, hogy akár egy-egy kimaradt osztályfőnöki óra vagy orvosi vizsgálat miatt jól működő családok szakadhatnának szét. Közleményükben azt írták, az olyan, gondos és szerető szülőktől is tömegesen elszakíthatják a gyerekeiket, akik nem veszélyeztetik őket, csak – sokszor a kölcsönös ellenszenv miatt – nem tudnak együttműködni a területileg illetékes védőnővel vagy bölcsődével.

Állásfoglalásukat olyan szervezetek is támogatják, mint például az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), vagy a homoszexuálisokat tömörítő Magyar LMBT Szövetség. Utóbbinak némileg értelmezhetetlen az állásfoglalása a témában, ha csak nem annyiról van szó, hogy aktuálpolitikai kérdést csinálnak a gyermekvédelmi fejlesztésekből. A TASZ minden pártot megkeresett, hogy ne támogassák a javaslatot.

Viszont a módosításokkal a maga módján a többi párt is egyetért. Közülük Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke szerdai közleményében azt írta, a javaslat szerintük is sokat javít a jelenlegi helyzeten. Megerősítette, hogy őket is megkereste a TASZ azt kérve, hogy ne támogassák a törvényjavaslatot, de ettől függetlenül úgy gondolják, igenis itt volt az ideje a gyermekvédelmi törvény szigorításának, többek közt a gyermekvédelmi jelzőrendszer feladatainak pontosabb meghatározásának. Kiemelték azonban, hogy a megnövekedett feladatokhoz elengedhetetlen a szociális ágazat dolgozóinak bérrendezése, és az évek óta ígérgetett szociális életpályamodell bevezetése is. Az MSZP még nem döntött arról, végül hogyan fog szavazni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »