Homoszexuális, drogos, roma vagy muzulmán szomszédot a szlovák és a cseh fiatalok sem szeretnének

Homoszexuális, drogos, roma vagy muzulmán szomszédot a szlovák és a cseh fiatalok sem szeretnének

Az Anna Záborská képviselő által benyújtott abortuszt szabályozó törvénymódosító javaslatot nem mindenki támogatja a koalícióból sem. Felmérés is készült annak kapcsán, hogyan vélekednek Szlovákia és Csehország fiatal polgárai a terhességmegszakításról vagy a házasságról.

A felmérés szerint a csehországi és szlovákiai fiatalok véleménye ezekről a kérdésekről különböző. A terhességmegszakítást a szlovákiai fiatalok több mint egyharmada teljesen elutasítja, míg a cseheknél ez az arány csak 21 százalék.

A szlovákok konzervatívabbak a cseheknél

A Szlovákiai Ifjúsági Tanács és a Cseh Gyermek- és Ifjúsági Tanács közös felmérése azt mutatja, hogy a szlovákiai fiatalok konzervatívabbak cseh társaiknál. A regisztrált partnerkapcsolatokat például a csehek 79 százaléka támogatja, míg a szlovákiai fiatalok esetében ez csak 47 százalék. A szlovákiai fiatalok 81 százaléka ért egyet azzal, hogy a házasság csak a férfi és nő közötti köteléket jelenti. Csehországban azonban csak a megkérdezettek kevesebb mint fele gondolja így.

Ebben a kérdésben nemcsak a kultúra és a szabványok hatását látjuk, nevezetesen azt a tényt, hogy hagyományosabbak vagyunk, mint a csehek, hanem azt a jogszabályt is, amely a kérdést keretezi”

– jelentette ki Veronika Fishbone Vlčková, a Szlovákiai Ifjúsági Tanácsból. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben csak kisebb különbségek vannak a szlovákok és a csehek között. A válaszadók nagyjából fele gondolja úgy mindkét országban, hogy a nő legfontosabb szerepe a családról és a háztartásról való gondoskodás. A fiatalok több mint 60 százaléka mindkét országban elutasítja azt az állítást, hogy a férfinak van fő szava a családban. A válaszadók túlnyomó többsége nem ért egyet azzal sem, hogy a férfiak jobb politikai vezetők a nőknél.

A vallás sem egyformán fontos

A szlovákiai és csehországi fiatalok is a családot, a barátokat és a szabadidőt tartják a legfontosabb értéknek. A vallással kapcsolatban azonban nincs köztük egyetértés.

Hírdetés

A cseheknek mindössze 15 százaléka tartja a vallást az élet fontos értékének, míg a szlovákoknál ez az arány 46 százalék.

A felmérés a lakosság más csoportjaival szembeni toleranciát is vizsgálta. A legnagyobb különbség az országok között a szexuális kisebbségek megítélésében van. A csehek 11 százaléka, a szlovákok 24 százaléka nem szeretné, ha homoszexuális szomszédjai lennének. A transzszexuálisok a szlovákok 30, a csehek 17 százalékát zavarják. A legtöbb válaszadó mindkét országból nem szeretné, ha drogosok vagy alkoholisták lennének a szomszédjai. Az ezeket követő nemkívánatos csoportot a romák és a muzulmánok képezik.

A terhességmegszakítást a fiatalok fele elítéli

A legkritikusabbak a cseh és a szlovákiai fiatalok a magzat genetikai állományának módosításával és a nemváltással szemben.

A válást a szlovákiai fiatalok 40 százaléka elfogadja, 20 százalékuk viszont elutasítja. A válaszadók további 26 százaléka saját esetében kizárja a válás lehetőségét, mások esetében viszont nem zavarja.

Az abortuszt a szlovák fiatalok több mint egyharmada utasítja el teljesen, míg Csehországban ez 21 százalék.

A szlovákiai válaszadók több mint 20 százaléka mondta, hogy saját esetében kizárja a terhességmegszakítás lehetőségét, de mások esetében nem zavarja. A válaszadók 29 százaléka, Csehországban 39 százalékuk számára elfogadható az abortusz. „A szlovákiai fiatalok számára a hagyományok és a társadalmi elvárások betartása fontos, legyen szó akár a mesterséges megtermékenyítés, az abortuszhoz vagy a váláshoz való hozzáállás kérdéséről. A nők ezekben a kérdésekben is nyitottabbak voltak a legtöbb esetben, még ha az abortusz tekintetében nem is volt jelentős különbség a férfiak és nők között Szlovákiában” – fűzte hozzá Fishbone Vlčková.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »