Homoródalmás: Letörte a csűr ajtaját is a medve a juhokért

Homoródalmás: Letörte a csűr ajtaját is a medve a juhokért

Juhokat, kecskéket és teheneket öltek a medvék Homoródalmáson, ahol az elmúlt három héten napi szinten érkeztek kárjelentések a polgármesteri hivatalba. A község vezetősége tarthatatlannak érzi a helyzetet, így mielőbbi megoldást várnak el a hatóságoktól.

A Nagy-KĂźkĂźllő VadĂĄsz- ĂŠs SporthorgĂĄsz EgyesĂźlet csapdĂĄval szeretne befogni egy problĂŠmĂĄs medvĂŠt, ugyanakkor kilĂśvĂŠsi engedĂŠlyĂŠrt is folyamodnak. A lelĂĄncolt csĹąrkapu sem volt akadĂĄly a medvĂŠnek, amely tĂśbb juhot megĂślt MihĂĄlyĂŠknĂĄl 

„HomorĂłdalmĂĄsra eddig nem volt jellemző, hogy ennyi medvetĂĄmadĂĄs legyen, de az utĂłbbi hĂĄrom hĂŠtben napi szinten betĂśrtek a portĂĄkra a nagyvadak, ahol kerĂ­tĂŠseket tesznek tĂśnkre, illetve teheneket, kecskĂŠket ĂŠs juhokat Ăślnek” – vĂĄzolta a helyzetet Tikosi LĂĄszlĂł polgĂĄrmester. A vadĂĄszokkal konzultĂĄlva rĂĄmutatott, a helyzet tarthatatlan, hiszen roppant nehĂŠz megszabadulni egy olyan medvĂŠtől, amely mĂĄr megkĂłstolta a hĂĄziĂĄllatok hĂşsĂĄt, mivel az vissza fog tĂŠrni Ăşjabb jĂłszĂĄgokat rabolni. „BĂĄrhovĂĄ megyek, mindenki a medvĂŠkről kĂŠrdez, hogy mit lehetne tenni a kĂĄrok elkerĂźlĂŠse ĂŠrdekĂŠben. EzĂŠrt is gondolom, hogy megoldĂĄst kell talĂĄlni a problĂŠmĂĄra, mielőtt emberre tĂĄmadna a nagyvad” – fogalmazott a tisztsĂŠgviselő, aki a hatĂłsĂĄgok segĂ­tsĂŠgĂŠben remĂŠnykedik. HangsĂşlyozta, a korĂĄbbi ĂŠvekben tĂśrtĂŠnt gyilkossĂĄg, illetve a betĂśrĂŠsek, lopĂĄsok megszĂźntetĂŠse ĂŠrdekĂŠben sajĂĄt kezĂźkbe vettĂŠk a sorsukat a helyi polgĂĄrőrsĂŠg megalakĂ­tĂĄsĂĄval. Akkor sikerrel jĂĄrtak, de a medvĂŠk esetĂŠben erre nincs lehetősĂŠgĂźk. Akkor is nagy volt a feszĂźltsĂŠg a telepĂźlĂŠsen ĂŠs most is az.

„Most nem mondhatom azt, hogy odamegyek ĂŠs szĂłba ĂĄllok a medvĂŠvel, mert nem lehet. Kegyetlenebb mĂłdszereket sem vĂĄlaszthatok, hiszen az bĹąncselekmĂŠny, avval nem lehet jĂĄtszani” – fakadt ki. A juhai bĂĄntĂĄk MĂĄr szokva van azzal, hogy a Merke-tetőn talĂĄlhatĂł esztenĂĄja kĂśrĂźl rendszeresen jĂĄrnak a medvĂŠk, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy az utĂłbbi hetekben mĂĄr a HomorĂłdalmĂĄs kĂśzpontjĂĄhoz kĂśzel lĂŠvő portĂĄjĂĄra is betĂśrtek – jelentette ki MihĂĄly Csaba, aki juhtartĂĄssal keresi kenyerĂŠt. Mint mondta, az utĂłbbi időben sajĂĄt kertjĂŠben tartott nĂŠhĂĄny vemhes juhot, hogy jobban gondozni tudja azokat, de egy este a kerĂ­tĂŠst letĂśrve bejĂśtt a medve ĂŠs megĂślt kettőt kĂśzĂźlĂźk. AzutĂĄn mĂĄr a csĹąrbe zĂĄrta estĂŠre a megmaradt jĂłszĂĄgait, de a nagyvad visszatĂŠrt, ĂŠs az ajtĂłt letĂśrve Ăşjabb hat ĂĄllatot pusztĂ­tott el, illetve tĂśbbet megsebesĂ­tett. Összesen nyolc juha maradt otthon ĂŠs most attĂłl tart, hogy azok is ĂĄldozatul esnek a medvĂŠknek. MĂĄs megoldĂĄs hĂ­jĂĄn a kutyĂĄi bĂĄtorsĂĄgĂĄban bĂ­zik, ĂĄm azokbĂłl sem tarthat eleget a tĂśrvĂŠnyek miatt – magyarĂĄzta.

Hírdetés

Gothárd István helyi állatorvos közölte, legalább tizenöt káresetről tud a faluban, de ebből a fülszámok hiánya miatt csak hétszer állíthatott össze dokumentációt a kártérítés igénylése érdekében. A rosszabbul járt gazdák sem követtek el mulasztást, hiszen nekik hat hónapjuk volt a fülszám igénylésére és nem járt le ez az időszak. A többiekkel egyetértve problémának nevezte azt is, hogy noha az állami szervek kártérítést biztosítanak a gazdáknak, azzal senki sem számol, hogy a jószágok például mennyi tejet adhattak volna. Szintén gond, hogy a gazdák rengeteg pénzt kell költsenek a megsebesített állataik gyógyítására. Megoldáskeresés Tikosi elmondta, az utcákon kóborló és a portákon garázdálkodó gazdátlan kutyák, rókák és egyéb vadak eltávolítása érdekében szerződést kötöttek a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesülettel, de a medvéket nem sikerült megfékezni.

Mărmureanu-BĂ­rĂł LeonĂĄrd, a szervezet vezetője rĂĄmutatott, roppant nehĂŠz dolguk van, hiszen elszaporodtak a vĂŠdett nagyvadak, rĂĄadĂĄsul megszoktĂĄk az emberek kĂśzelsĂŠgĂŠt ĂŠs nem fĂŠlnek tőlĂźk. HiĂĄba prĂłbĂĄljĂĄk elriasztani a medvĂŠket, azok nem kerĂźlik el a hĂĄzakat, zaj hatĂĄsĂĄra is csak tĂĄvolabb mennek. Azt pontosan nem tudni, hogy hĂĄny nagyvad ĂŠl HomorĂłdalmĂĄs kĂśrnyĂŠkĂŠn, de a kilĂśvĂŠsi keretek megszĂźntetĂŠse Ăłta lĂŠnyegesen elszaporodtak. Sajnos mĂĄr a villanypĂĄsztorok sem ĂĄllĂ­tjĂĄk meg őket, hiszen ha a bocsok bemennek a kifeszĂ­tett drĂłt alatt, akkor az anyjuk is kĂśvetni fogja azokat – magyarĂĄzta az igazgatĂł.

Azt tervezik, hogy kilĂśvĂŠsi engedĂŠlyt fognak kĂŠrni a cikkĂźnkben is megszĂłlalĂł gazdĂĄt kĂĄrosĂ­tĂł medvĂŠre, ĂĄm ha ezt meg is kapjĂĄk, akkor sem jelent vĂŠgleges megoldĂĄst a problĂŠmĂĄra. „Ha ezt kilőjĂźk, akkor mĂĄs medve fog garĂĄzdĂĄlkodni” – magyarĂĄzta. Mindemellett gyors segĂ­tsĂŠgkĂŠnt ki fognak vinni egy speciĂĄlis csapdĂĄt a helyszĂ­nre, hĂĄtha azzal nagyobb sikerrel jĂĄrnak.

FĂźlĂśp-SzĂŠkely Botond

KĂŠp: Ifj. HaĂĄz SĂĄndor


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »