Holtan találták társukat, gyújtogatni kezdtek a migránsok

Zavargás volt egy Ausztráliához közeli menekülttáborban. A migránsok azután kezdtek gyújtogatni, hogy társukat holtan találták a tengerparton. Canberrát sokan bírálják a menekültpolitikája miatt, ugyanis az országba érkező menekülteket a határain kívül próbálja feltartóztatni, a menekülttáborokat sem az országban, hanem a közeli szigeteken tartja fenn.

Egy ellenzéki ausztrál képviselő foglalta össze a karácsony-szigeti menekülttáborban kialakult helyzetet. „A karácsony-szigeti központban nagyon feszültté vált a helyzet, az őrök elhagyták a létesítményt” – mondta Sarah Hanson-Young.

Az ausztrál kormány menekültpolitikáját már régóta kritizálják nemzetközi jogvédő szervezetek. A csónakokkal érkező menedékkérőket a hatóságok összegyűjtik, és az ausztrál szigetek valamelyikén lévő táborokba zárják. A karácsony-szigeti központban, ahol mintegy százötven bevándorlót tartanak fogva, azután tört ki zavargás, hogy egy szökni próbáló menedékkérő életét vesztette. A táborlakók rongálni és gyújtogatni kezdtek.

Hírdetés

A belügyminiszer szigorú válaszlépést ígért. „Nagyon komolyan vesszük a menekültközpontok felügyeletét. Ha a bentlakók kárt okoztak, azt ki fogjuk vizsgálni, és felelősségre fogjuk vonni az elkövetőket” – hangsúlyozta Peter Dutton.

Nemrég az indonéz kormány azzal vádolta az ausztrál hatóságokat, hogy lefizették az embercsempészeket a menedékkérők visszafordításáért cserébe, amit Canberra visszautasított.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »